Smanjena dobit Intese Sanpaolo

Dodajte komentar

Neto dobit italijanske banke Intesa Sanpaolo u trećem tromjesečju smanjena za 29 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog otpisa 593 miliona EUR grčkog duga i gubitaka od trgovanja.

U razdoblju od jula do kraja septembra najveća italijanska banka u segmentu poslovanja sa građanima ostvarila je neto dobit od 527 miliouna EUR dok je u prethodnom tromjesečju ona iznosila 741 milion. U trećem tromjesečju prošle godine neto dobit iznosila je 510 miliona EUR, navodi se u poslovnom izvještaju.

Banka je saopštila da je gubitak od trgovanja u visini 74 miliona EUR, dok je u drugom tromjesečju u toj stavci zabilježila dobit od 541 milion EUR.

Na kraju septembra stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 10,2 odsto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na kraj juna. Ako se uzmu u obzir postroženi kriteriji Evropske agencije za banke (EBA), iznosila je 9,2 odsto, što znači da banka neće morati prikupljati dodatni kapital.

To znači da Intesa jedina među pet najvećih italijanskih zajmodavaca neće biti prisiljena prikupljati novac kako bi se uskladila s novim EBA-inim zahtjevima.

U Intesi navode i da su do prvih dana studenog s Evropskom centralnom bankom (ECB) sklopili sporazume o refinansiranju u vrijednosti 18,5 milijardi EUR.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *