SAD: Bonusi manji 20 do 30 odsto

Dodajte komentar

Kompanije na Wall Street neće ove godine moći da isplate svojim menadžerima velike bonuse zbog pogoršanja finansijske situacije.

Premije rukovodiocima i saradnicima vodećih američkih finansijskih firmi biće snižene prosečno za 20 do 30 odsto u poređenju sa prošlom godinom, prognozirala je konsultantska firma Johnson Associates.

Smanjenje bonusa, koji ne uključuju plate zaposlenih, predstavlja odraz pogoršanja finansija mnogih banaka i investicionih kompanija. Osim bonusa, finansijske kompanije smanjuju i broj zaposlenih i pokušavaju da uštede i na drugim rashodima.

“Početak ove godine je za Wall Street mnogo obećavao, ali nade u velike bonuse od ljetos postaju sve mračnije“, ukazao je izvršni direktor Alan Johnson.

Prosečna premija jednog izvršnog direktora će ove godine iznositi oko 900 hiljada USD, što je smanjenje u odnosu na 1,2 miliona USD prošle godine.

Kvartalna prognoza kompanije Johnson Associates isplata bonusa zasnovana je na raspoloživim slobodnim podacima i povjerljivim anketama zaposlenih u investicionim i komercijalnim bankama i kompanijama za upravljanje aktivama.

Najveće smanjenje bonusa, za 45 odsto, pretrpjeće ove godine trgovci obveznicama sa fiksnim prinosom, dok će premije brokera na tržištu akcija i vodećih menadžera investicionih kompanija opasti za 20 do 30 odsto.

Kompanija Johnson Associates, međutim, ne isključuje mogućnost blagog povećanja bonusa u oblasti bankarskih usluga stanovništvu i pružanja finansijskih savjeta veoma bogatim klijentima, mada to povećanje vjerovatno neće biti veće od pet odsto.

Naredne godine bi trebalo da dođe do znatnog povećanja bonusa kao rezultat smanjenja broja zaposlenih jer će ukupan obim premija biti raspodijeljen među manjim brojem saradnika. Tokom posljednja dva mjeseca širom svijeta je protutnjao talas protesta protiv Wall Street.

Akcija pod nazvom Okupirajmo Wall Street počela je u Njujorku gdje su oni, koji sebe nazivaju 99 odsto izašli na ulice u znak protesta protiv ekonomske politike preostalih jedan odsto bogatih Amerikanaca koji u svojim rukama drže više od 90 odsto nacionalnog bogatstva.

Oni su time pokušali da privuku pažnju američkih vlasti na socijalne probleme stanovništva, nezaposlenost koja premašuje devet odsto, korupciju, nasilje korporacija i skupo obrazovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *