Societe Generale: Otpis grčkog duga smanjio dobit 30 posto

Dodajte komentar

Francuska banka Societe Generale u utorak je izvijestila o padu neto dobiti u trećem tromjesečju, što ponajprije pripisuje gubicima proizašlim iz otpisa grčkog duga. Neto dobit iznosila je 622 miliona eura i bila je za 31 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, saopšteno je iz francuskog bankarskog diva, a prenosi BBC.

Prema sporazumu postignutom na summitu EU-a 26. oktobra banke su pristale otpisati polovinu grčkog duga koji je u njihovom posjedu.

Poput konkurenta BNP Paribasa, Societe Generale je već u trećem tromjesečju otpisala još i više toga duga, odnosno 60 posto, želeći time uvjeriti ulagače da može uspješno prebroditi goleme teškoće.

Prihodi banke istovremeno su uvećani na godišnjem nivou za četiri posto, na 6,5 milijardi eura, prenose novinske agencije.

Najveći dio toga rasta pripisuje se dobrim poslovnim rezultatima u dijelu poslovanja s građanima, uz povećanje dobiti za gotovo 15 posto na temelju porasta hipotekarnih zajmova i novih klijenata.

Drugi najveći francuski zajmodavac kazao je da neće isplatiti dividendu u 2011. godini kako bi se osnažili bilansi.

Jačanje kapitala grupe izvršni je direktor Frederic Oudea istakao kao glavni bančin prioritet. Bančin kapital je svojevrstan vid zaštite od potencijalnih gubitaka u budućem poslovanju, a najvećim dijelom proizlazi iz zadržane dobiti i prihoda od novih izdanja dionica.

Bez dividende, niži bonusi

Pored neisplate dividende Societe Generale je smanjio bonuse, pri čemu su izrazitije pogođeni oni direktno povezani s rezultatima poslovanja u segmentima korporativnog poslovanja i investicionog bankarstva.

“Radimo na prilagođavanju u osnovnom bančinom poslovanju koje je najteže pogođeno krizom, pri čemu posebnu pažnju pridajemo kontroli troškova, uključujući smanjenje bonusa”, kazao je Oudea. Istakao je takođe da je poslovanje banke robusno uprkos teškim ekonomskim uslovima.

Banka je takođe izvijestila o prodaji 10 milijardi eura problematične imovine i daljem smanjenju izloženosti državnim dugovima eurozone.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *