Otrant ponovo na doboš

Dodajte komentar

Banka NLB Interfinanz iz Ciriha raspisala je poziv za prodaju nepokretnosti preduzeća Barkli Montenegro u Donjem Štoju, koje je vlasnik hotela Otrant u Ulcinju, u vrijednosti 10,6 miliona EUR.

“Najniža početna cijena od 10,6 miliona EUR je ukupan iznos potraživanja odnosno preostalog duga sa zateznom kamatom, realnim troškovima prodaje, taksama i drugim izdacima nastalim od početka postupka namirenja”, navodi se u obavještenju NLB Interfinanz banke objavljenom u dnevnim novinama.

Oni su dodali da je ukupan procijenjeni iznos troškova i drugih izdataka nastalih od početka postupka namirenja 24,64 hiljada EUR.

Vansudska prodaja će se obaviti usmenim javnim nadmetanjem 25. novembra u prostorijama hotela Albatros u Ulcinju u 12 sati.

Javnim nadmetanjem prodaje se 15 zgrada za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, površine od 176 do 1,1 hiljade kvadratnih metara, hotel od 2,15 hiljada kvadrata, pomoćna i zgrada za energetiku.

Pored objekata, NLB Interfinanz prodaje i dvorišta, parkinge zemljište uz zgrade, javne puteve, šume, pašnjak i pijesak i šljunak.

Agent prodaje, kako su saopštili iz NLB InterFinanz, biće Advokatska kacelarija Prelević, a pravo da učestvuju će imati svi domaći i strani građani i preduzeća koja uplate depozit od pet odsto, pet dana prije održavanja javnog nadmetanja.

Oni su dodali da će se depozit izabranog ponuđača uračunati u kupopordajnu cijenu, dok će ostali biti vraćeni učenicima sedam dana nakon održavanja nadmetanja.

NLB Interfinanz je ranije objavljivala oglas za prodaju hotela Otrant, jer joj kompanija Barkli nije vratila kredit od 9,4 miliona EUR.

Na javnoj aukciji za prodaju Otranta, koja je održana krajem oktobra, po početnoj cijeni od 21,1 milion EUR, međutim, nije se pojavio nijedan zainteresovani kupac.

Izvršni direktor Barkli Montenegra, Sergej Marov, zatražio je ranije od od Vlade da pruži garancije za dugovanje te kompanije banci NLB Interfinanz i tako spriječi javno nadmetanje za prodaju hotela.

Eksperti te banke ranije su hotel procijenili na nešto više od 21 milion EUR, što je i bila početna cijena na zakazanom nadmetanju.

Marov je tada poručio da bi prodaja hotela na taj način bila katastrofa za kompaniju i radnike i da bi se, kako je rekao, negativno reflektovalo i na samu državu. On je dodao da bi Vlada davanjem garancije imala finansijsku i političku korist.

»U slučaju Vladine garancije za dug, Barkli bi čak bio spreman da crnogorsku kompaniju preda državi«, zaključio je Marov.

Otrant je prodat kompaniji Barkli iz Moskve u februaru 2004. godine za 2,5 miliona EUR uz obavezu investiranja od 4,5 miliona EUR.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *