Italijanske banke ECB-u dužne 111,29 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropska centralna banka u oktobru je dodatno povećala finansiranje italijanskih banaka, objavila je italijanska centralna banka.

Plasman ECB-ovih zajmova prema italijanskim bankama krajem oktobra dosegnuo je iznos od 111,29 milijardi eura, nasuprot 104,68 milijardi eura na kraju septembra.

Italijanski zajmodavci pojačano se oslanjaju na finansiranje kod ECB-a od kraja juna kada su njihove ukupne pozajmice iznosile 41,3 milijarde eura, što svjedoči o ograničenjima glede finansiranja banaka koja su posljedica dužničke krize u eurozoni.

Italija sa našla u žarištu krize u prvoj polovini jula kada je skok prinosa po njezinim državnim obveznicama povećao troškove zaduživanja domaćim bankama, kojima je postalo gotovo nedostupno finansiranje na međubankarskom tržištu zbog pada povjerenja koje je gotovo zakočilo međusobno finansiranje banaka.

Podaci centralne banke objavljeni su u važnom trenutku za Italiju čijeg premijera Sivija Berulusconija, izloženog snažnom pritisku da odstupi, u poslijepodne očekuje ključno glasanje o javnim finansijama koje bi moglo srušiti njegovu vladu ukoliko mu stranački kolege okrenu leđa.

U takvim okolnostima trošak zaduživanja Italije dosegnuo je nove najviše nivoe od uvođenja eura 1999., uz skok prinosa po 10-godišnjim obveznicama na 6,74 posto, što je osjetno iznad 1,8 posto, uz koliko se na isti rok zadužuje Njemačka.

Skok prinosa proizlazi iz straha ulagača da bi treća najveća ekonomija eurozone mogla postati nova žrtva dužničke krize, s javnim dugom od 120 posto BDP-a i prevelikom privredomda bi se spašavala raspoloživim sredstvima.

Osim Grčke, koja je time gurnuta u drugi plan, pomoć su bile primorane zatražiti prezadužene ekonomije Portugala i Irske.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *