Rubini: Pustiće Grčku da bankrotira

Dodajte komentar

Američki ekonomski analitičar Nouriel Roubini smatra da će Međunarodni monetarni fond (MMF) i Njemačka za godinu će pustiti Grčku da bankrotira.

Njegova teorija je da je strategija Međunarodnog monetarnog fonda i Njemačke – održavati Grčku u životu dovoljno dugo da se spasu Italija i Španija.

“Kasnije će, kada postane očito da mjere štednje nijesu upalile, možda za godinu, pustiti Grčku da bankrotira. MMF i Njemačka se nadaju da će se Španija i Italija do tada oporaviti”, rekao je Rubini, prenosi Biznis.ba.

Rubini, očigledno skeptičan u vezi sa spašavanjem Grčke, napominje i da će, ako se raspadne eurozona, to izazvati potres u čitavom svijetu.

On smatra da postoji veliki rizik da se eurozona raspadne.

To, kako kaže, ne znači da će je Portugalija i Grčka napustiti, nego da će je i Španija i Italija s vremenom takođe napustiti – što bi na kraju dovelo do kraha.

Čuveni ekonomista je, inače, za Evropu rekao da je to kao gledanje sudara vozova koji se kreću kao na usporenom snimku. On je krajem oktobra već upozorio da su šanse za propast eurozone najmanje 50 odsto.

Takođe, Rubini je u septembru u svom blogu koji piše za list Financial Times napisao da je vrijeme da Grčka bankrotira i napusti euro, navodeći da ni restrukturiranje grčkog duga neće spasiti tu zemlju jer ona nije konkurentna u eurozoni i ne može ostvariti rast.

On je, ipak, priznao da bi bankrot Grčke izazvao mnogo kolateralnih žrtava, ali svejedno smatra da se sa svim tim može upravljati i da se šteta može suzbiti.

Rubini je inače poznat po tome što je predvidio i američku krizu nekretnina i globalnu recesiju, čije su posljedice i danas vidljive širom planete, zbog čega je i dobio nadimak Dr Propast.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *