Groupon na berzi: Investicione banke već zaradile 100 miliona dolara

Dodajte komentar

Najveći servis za grupnu kupovinu na svijetu – Groupon – od prie par dana je na Njujorškoj burzi u sklopu NASDAQ tehnološkog indeksa.

Nakon početnog trgovanja potvrdilo se da smo dobili drugi najveći internet IPO nakon Google-a. Groupon nakon prvog dana trgovanja u sastavu NASDAQ tehnološkog indeksa ima tržišnu vrijednost od 18 milijardi američkih dolara. Vrijednost Groupona prije izlaska na burzu bila je 13 milijardi dolara.

U prvim minutima trgovanja dionice Groupon-a uzletjele su čak 50 posto na 30 dolara da bi se do zatvaranja NYSE-a spustile na 26,11 američkih dolara.

I dok analitičari tvrde kako Groupon nakon IPO-a može očekivati samo dalji pad tržišne vrijednosti, neko je dobro “omastio brkove” na Grouponovom IPO-u. Naravno, riječ je o velikim investicionim bankama s Wall Streeta.

Prema podacima iz Grouponovog službenog S-1 formulara, firma je na advokate, računovođe i druge administrativne pravne osobe potrošila 5,7 miliona američkih dolara.

No, to je ništa prema novcu koji su u svoj džep spremile investicione banke koje su u ime Groupon-a u IPO-u kompaniji osigurale 700 miliona dolara od velikih institucionalnih ulagača. Bankama koje potpisuju Grouponov IPO- pripalo je 7 posto u IPO-u osiguranog iznosa, odnosno 49 miliona dolara.

Uz to, banke su imale pravo kupiti dodatnih 15 posto IPO dionica. Ukoliko su to pravo iskoristile, u prvim minutima trgovanja u svojim su rukama imale dodatnih 50 miliona dolara zarađenih na razlici u IPO cijeni i onoj na berzi.

Da skratimo – investicione su banke na Groupon-u ugrubo zaradile oko 100 miliona dolara. Dobro je biti bankar, zar ne?

Ako se pitate o kojim je bankama riječ: Groupon-ov IPO odradile su Williams, RBC, Loop, Citadel, JPMorgan, Allen & Co, BankofAmerica, Citi, Barclays,  Deutsche Bank, te Goldman Sachs, Morgan Stanley i Credit Suisse.

izvor: poslovnipuls.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *