Troškovi zaduživanja Italije dostigli rekordan nivo

Dodajte komentar

Troškovi zaduživanja Italije dostigli su juče rekoran nivo uprkos uvjeravanju premijera Silvija Berluskonija na samitu Grupe 20 u Kanu da će Italija do kraja mjeseca usvojiti ključne reformske mjere.

Kamatne stope na desetogodišnje obveznice porasle su na 6,402 odsto, što je više od avgustovskog nivoa od 6,397 odsto, kada je Evropska centralna banka (ECB) bila primorana da interveniše na berzi, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prinosi su kasnije sniženi na 6,319 odsto, ali su ostali iznad nivoa od šest odsto. To bi moglo Italiji da oteža obezbjeđivanje novca na komercijalnim berzama tokom predstojećih mjeseci, smatraju analitičari.

Razlika između prinosa na italijanske desetogodišnje i njemačke obveznice koje se uzimaju kao reper takođe je dostigla rekordnih 462 poena, prije nego što se spustila na 450 poena u krajnje nestabilnom trgovanju na finansijskim tržištima.

Na vanrednom sastanku italijanske vlade u srijedu, usvojene su reforme koje uključuju prodaju državne imovine, poreske olakšice za firme koje primaju nove radnike, mjere za podsticanje tržišne konkurentnosti i odmrzavanje milijardi evra u pomoći za jug zemlje.

Reforme, koje tek treba da odobri parlament, ne uključuju bitne izmjene poput višeg nivoa poreza na bogatsvo, jednokratnu taksu na tekuće račune i oporezivanje imovinu, koja je predmet rasprava posljednjih dana.

Berluskoni je na samitu G-20, najmoćnijih i velikih privreda u brzom usponu, rekao da će reformske mjere sljedeće nedjelje biti iznijete pred parlament, a odobrene do kraja mjeseca. On se obavezao da će ispuniti cilj Italije da uravnoteži budžet do 2013. uz oštre mjere štednje.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *