Republika Srpska: Zaduženje emisijom obveznica od 120 miliona KM

Dodajte komentar

Narodna skupština Republike Srpske (RS) razmatrala je danas Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS emisijom obveznica u ukupnom iznosu od 120 miliona KM radi finansiranja budžetskog deficita.

Obrazlažući prijedlog pomenute odluke poslanicima u Narodnoj skupštini, ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da je namjera zaduživanja da se domaća akumulacija i štednja stave u funkciju razvoja Srpske, istovremeno nudeći učesnicima na finansijskom tržištu, sigurne hartije od vrijednosti prihvatljivog prinosa.

Tegeltija je istakao da bi namjena sredstava prikupljenih emisijom dugoročnih obveznica bila finansiranje budžetskog deficita.

Prema ovoj odluci, RS se zadužuje do 120 miliona KM, uz maksimalnu kamatnu stopu do osam odsto, rokom dospijeća do 10 godina, uz uslov otplate jednokratno dospijeće hartije, a osiguranje otplate duga je budžet RS.

U obrazloženju ove odluke navodi se da ukupan dug budžeta RS, unutrašnji i spoljni, zaključno sa 30. junom 2011. godine iznosi 3.569.289.808,49 KM.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić pohvalio je Vladu što je izabrala ovaj vid zaduženja, jer će kako je naveo, jedan dio tog kapitala ostati u RS.

“Ovo zaduženje obveznicama je pokriće neravnomjernog priliva u fondove i budžet RS”, istakao je Gostić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra krajnje neprihvatljivim da se RS dodatno zadužuje za 120 miliona KM za servisiranje javne potrošnje, dok istovremeno ova sredstva nisu namjenjena za ulaganja u privredu RS i stvaranje nove vrijednosti.

Poslanik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić smatra da zaduženje RS bez rasta realnog sektora i stvaranja nove vrijednosti ne vodi RS nikuda, dodajući da se slaže sa zaduženjima za razvojne projekte u RS.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *