Brazil spreman pomoći Evropu s više milijardi dolara

Dodajte komentar

Brazil će predložiti da zajedno s ostalim velikim ekonomijama u razvoju stavi Međunarodnom monetarnom fondu na raspolaganje milijarde dolara svježeg novca kako bi pomogli ublažiti dužničku krizu u eurozoni, kazao je u ponedjeljak jedan brazilski zvaničnik.

Ministar finansija Guido Mantega iznijeće taj prijedlog u drugoj polovini nedjelje u Washingtonu na sastanku grupe velikih ekonomija u razvoju BRICS, kazao je izvor za Reuters pod uslovom da ostane anoniman. Grupa uz Brazil obuhvata Rusiju, Kinu, Indiju i Južnoafričku Republiku.

“Čini se da je davanje više novca MMF-u jedna od privlačnijih opcija pomoći Evropi koje nam stoje na raspolaganju”, kazao je.

Brazil bi različitim kanalima, uključujući MMF i kupovine obveznica, mogao za pomoć Evropi staviti na raspolaganje do 10 milijardi dolara, dodao je.

Sam po sebi taj iznos gotovo sigurno ne bi bio dovoljan da značajnije ublaži sve težu dužničku krizu u Evropi, ali bi koordinisana akcija u kojoj bi sudjelovale i Kina i Rusija mogla postići značajniji efekt.

Brazilski ministar finansija već je ranije predlagao da članice skupine BRICS koordinisano kupuju obveznice evropskih zemalja, ali je ta zamisao naišla na otpor ostalih zemalja u grupi koje nisu bile sklone kupovinama rizične imovine ili nisu bile sigurne da imaju dovoljno sredstava za tu opciju.

MMF bi mogao biti sigurniji instrument za koordinisanu akciju, kazao je neimenovani izvor.

Članice grupe BRICS već kupuju obveznice evropskih zemalja preko Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), izvijestio je u ponedjeljak brazilski dnevni list Valor Economico.

izvor: bankamagizne.hr/Reuters

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *