Societe Generale najavila mjere smanjenja troškova

Dodajte komentar

Banka Societe Generale u ponedjeljak je najavila niz mjera kojima želi ostvariti novčane uštede i ohrabriti ulagače s obzirom na haos na finansijskim tržištima i gubitak na vrijednosti svojih dionica od 57 posto od početka godine.

Francuska banka najavila je smanjenje aktivnosti na koje nepovoljno utiču propisi ili slabi interes klijenata. U planu je i ubrzanje procesa prodaje imovine, kaže se u saopštenju.Takođe je u toku obimno smanjenje broja zaposlenih u određenim zemljama, potvrdili su u banci, i najavili da će smanjiti troškovnu bazu za pet posto.Societe Generale će prodajom poslovne imovine osloboditi četiri milijarde eura kapitala do 2013. “U sadašnjem neizvjesnom, a ponekad i iracionalnom okviru, važnije je nego ikad prihvatiti teške činjenice”, kazao je Frederic Oudea, predsjednik grupe i glavni izvršni direktor.Dodao je da su bančini temelji čvsti, a da je izloženost državnim dugovima u Grčkoj, Italiji, Irskoj, Portugalu i Španiji na dan 9. septembra iznosila 4,3 milijarde eura, što predstavlja manje od jedan posto konsolidovanog bilansa. Izloženost grčkim državnim obveznicama s tim je datumom iznosila 900 milijuna eura.

Oudea je potvrdio da će Societe Generale prema ubrzanom tempu sprovođenja novog plana uspjeti do kraja 2013. ispuniti nove zahtjeve koje nalažu bankovni propisi Basel III o visini stope adekvatnosti kapitala (Core Tier 1), sa stopom osjetno iznad devet posto, za što neće biti potrebno povećanje kapitala.

izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *