Beogradska berza – Nedjeljni komentar 29.8.2011 – 2.9.2011

Dodajte komentar

Oporavak Belexa uz slabu investicionu aktivnost 

Protekla sedmica donela je oporavak domaćeg tržišta akcija, ali su ulagači i dalje ostali prilično oprezni usled nedovoljnog broja pokazatelja koji bi ukazali da je avgustovska rasprodaja bila prenaglašena. Četiri od pet dana, reperni indeks tržišta, Belex 15, beležio je rast vrednosti koji je na nedeljnom nivou iznosio 3,4 procenta. Ukupan promet u trgovanju bio je 3,1 milion evra, 65 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, ali dalje duboko ispod ovogodišnjeg proseka. 

Akcije – Najprometnija hartija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 97,1 milion dinara uz rast vrednosti od 1,5 odsto na nedeljnom nivou. Najveći deo prometa zabeležen je oko cene od 740 dinara, ali se teško može govoriti o jačoj reakciji ulagača nakon objave polugodišnjih rezultata protekle sedmice. Akcije NIS-a fluktuirale su u manjem opsegu (721-746 dinara), dok je najveći deo prometa ostvaren kao posledica nekoliko većih transakcija. Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) ojačale su skoro 4 procenta, okončavši nedelju na nivou od 503 dinara. Ova kompanija je objavila da je u prvih osam meseci uslužila 2,1 milion putnika (rast od 15 odsto), dok će počev od septembra avio-kompanijama nuditi niže takse u cilju daljeg rasta saobraćaja. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je bio među prometnijim hartijama zabeleživši realizaciju od skoro 22 miliona dinara, mahom na ceni od 650 dinara. Ova kompanija je protekle nedelje objavila poslovne rezultate za prvih šest meseci koji su pokazali nastavak rasta profitabilnosti u tekućoj godini. Energoprojekt (ENHL) je izvestio o očekivano lošijem rezultatu u odnosu na plan, te je u prvih šest meseci zabeležena bruto dobit od nepunih milion evra. Akcije ove najveće domaće građevinske kompanije registrovale su promet od 3,9 miliona dinara uz blagi rast vrednosti na nivo od 613 dinara.

Na aukcijskom tržištu, najprometnija hartija je bio crvenački konditor Jaffa (JAFA) koji je zabeležio promet od 31,8 milion dinara, uglavnom na ceni od 13.000 dinara. Protekle nedelje je isprometovano više od 2 odsto akcija ove kompanije kojom upravlja Kappa Star, i verovatno je reč o izlasku i poslednjih institucionalnih investitora koji su se zadržali u vlasničkoj strukturi ove firme. Akcije Jaffe, uprkos popriličnoj nelikvidnosti, od početka godine beleže skok od 68,8 procenata.

Od bankarskih akcija najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je zahvaljujući  velikom prometu na početku sedmice zabeležila realizaciju od 54,1 milion dinara. Akcije ove niške banke porasle su 7,5 procenata, a tokom nedelje stizale su i do nivoa od 2.350 dinara. AIK je od početka godine oslabio 32 procenta, a najveće zasluge za ovu korekciju nosi problem sa Nibens grupacijom koji ova banka i ostali poverioci i dalje nisu rešili. Agrobanka (AGBN) je uz neveliki promet okončala sedmicu nadomak nivoa od 5.800 dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) zabeležila blagi pomak uz prilično nizak promet.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje su zabeležile slab promet od 0,25 miliona evra, a najprometnija serija je bila A2015 koja je nosila prinos 5,4-5,5 procenata, dok su i ostale dužničke hartije nominovane u evrima nosile sličnu godišnju zaradu.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija. Dvanaestomesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti 10 milijardi dinara realizovani su sa prinosnom stopom od 13 procenata, dok je prodato više od 56 odsto emisije. Poslednji put kada su prodavane, hartije ove ročnosti nosile su prinos od 12,75 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *