Zagrebačka berza – Mjesečni komentar za avgust

Dodajte komentar

U avgustu dionički promet povećan 60 posto

Tijekom kolovoza na domaćem je tržištu kapitala trgovano dionicama za 447,88 milijuna kuna što je za 168,5 milijuna više nego u srpnju. Da je ovogodišnji burzovni kolovoz bio neuobičajen, svjedoči i podatak da je promet dvostruko veći od prometa lanjskoga kolovoza

Najburniji burzovni mjesec u posljednje tri godine donio je Zagrebačkoj burzi povećanje prometa dionicama za 60 posto. Tijekom kolovoza na domaćem je tržištu kapitala trgovano dionicama za 447,88 milijuna kuna što je za 168,5 milijuna više nego u srpnju.

Da je ovogodišnji burzovni kolovoz bio neuobičajen, svjedoči i podatak da je promet dvostruko veći od prometa lanjskoga kolovoza. Promet obveznicama iznosio je malo manje od šest milijuna kuna dok je sveukupni promet dosegao 512,8 milijuna kuna i za 18,4 posto je veći nego prošlog mjeseca.

»Početak kolovoza nije bio obećavajući: kulminacija niske likvidnosti na domaćem tržištu kapitala donijela je Zagrebačkoj burzi najslabiji trgovinski dan od početka godine, a sličnu su izvedbu imale i globalne burze – Wall Street zabilježio je također najlošiji učinak od početka godine, dok su europska tržišta dosegnula najniže razine u posljednjih 11 mjeseci.

Ipak, nastavak mjeseca donio je nekoliko trgovinskih dana s vrlo solidnim prometom, koji je sezao i više od 80 milijuna kuna, ali uz dominaciju prodajnog sentimenta. To su pratili i indeksi pa je tako Crobex upravo u kolovozu prvi put ove godine pao ispod 2000 bodova, navodi se u mjesečnom izvješću. Tijekom kolovoza Crobex je izgubio 6,4 posto vrijednosti, a uži Crobex 10 nešto manjih 5,4 posto.

Što se tiče najlikvidnijih izdanja, lider je HT-ova dionica sa 146,9 milijuna kuna prometa što je 33 posto udjela u ukupnom dioničkom prometu. HT slijedi Končar-EI sa 24,3 milijuna kuna prometa dok je na trećem mjestu dionica AD Plastika sa 18,9 milijuna kuna. Što se tiče prometa brokerskih kuća, dominiraju bankarski brokeraji. Tako je u rangu ukupnog prometa lider Erste banka sa 216,7 milijuna kuna prometa, a slijedi je Zagrebačka banka sa 122,9 milijuna kuna. Treća je nezavisna kuća Interkapital sa svega 55.000 kuna manjim prometom od Zabinih brokera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *