U HTP Onogošt uveden stečaj i radnicima zaključene radne knjižice

Dodajte komentar

Izvršni direktor HTP Onogošt Zoran Stojanović potvrdio je informaciju koju su “Vijesti” objavile da je Privredni sud donio odluku o otvaranju stečaja zbog toga što “stečajni dužnik nije postupio po nalogu suda i otklonio posljedice kršenja Plana lične uprave”.

Stečajni sudija Ivan Kovačević je u decembru prošle godine donio odluku da HLT fond, koji pomenutom firmom upravlja od 2004. godine, u roku od 45 dana isplati neizmirena potraživanja i ispuni ostale obaveze prema povjeriocima.

“Otvaranje stečajnog postupka znači prelazak u klasični stečaj koji podrazumijeva da stečajni upravnik preuzme dalje upravljanje firmom i sve odluke o Onogoštu donosiće on i sud. Iznenađen sam presudom jer smo na pragu turističke sezone i imamo prodato preko 600.000 kapaciteta za ovu sezonu. Volio bih da sud i stečajni sudija donesu odluku da se i u klasičnom stečaju odradi sezona jer bi bila velika šteta da se ugovori koji su potpisani prije nekoliko mjeseci ne odrade. Na taj način bismo agencijama poslali loš signal i pitanje je da li bismo ih mogli ikada više vratiti u naše hotele”, kazao je Stojanović “Vijestima”.

Stečajni upravnik Dragan Smolović kazao je kratko da će biti poštovana sva procedura u skladu sa Zakonom o insolventnosti privrednih društava i da će narednih dana biti donesena odluka o predstojećoj sezoni i statusu radnika.

Iako su radnici, prema riječima predsjednice Sindikata Zorke Niković, očekivali uvođenje klasičnog stečaja, „jer je i pravnom laiku bilo jasno da je to naredni korak pošto vlasnici nijesu ispunili obaveze iz Plana lične uprave“, iznenađeni su zaključivanjem radnih knjižica.

“Iako smo bili protiv klasičnog stečaja, znali smo da će do njega doći. Međutim, iznenađeni smo postupkom zaključivanja radnih knjižica jer pošto nas je ostalo svega 82 radnika za tri hotela očekivali smo da ćemo svi ostati da radimo do prodaje nekog od objekata i isplate zaposlenih prema socijalnom programu koji je okvirno dogovoren u Ministarstvu turizma i Privrednom sudu. Imali smo neformalni razgovor sa predstavnicima Ministarstva i Privrednog suda oko naše situacije i sjutra očekujemo konkretne poteze od njih. Tražimo da svi radnici i dalje budu uposleni, a ukoliko odluka ne bude u korist radnika, spremni smo za veliki protest. Radnici su više nego bijesni zbog zaključenja knjižica”, kazala je Niković.

Iako su im knjižice zaključene, hotel Onogošt i dalje radi, a, sada već bivši radnici, neće prekidati sa poslom makar do petka.

“Hotel u Nikšiću i dalje radi, dok dva hotela na primorju ne rade, mada se nadamo da će se i oni brzo otvoriti ako razgovori budu uspješni”, kazala je predsjednica Sindikata.

Dugovi oko milion eura

“Na dan 16. mart potraživanja HTP Onogošt su 124.000 eura a dugovanja sa primljenim avansima 950.000 eura. Tu je 1,3 miliona eura dugova iz stečajne mase”, kazao je Stojanović.

Zorka Niković je kazala da su od pomenutih milion eura duga, zbog kojih je uveden klasični stečaj, samo za struju, vodu i porez na imovinu tri hotela duguju 510.000 eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *