Pad cijena akcija na Wall Streetu

Dodajte komentar

U srijedu su na Wall Streetu cijene akcija pale drugi dan zaredom, a zbog slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka i oštrog pada cijena sirovina, pod najvećim su pritiskom bili rudarski i energetski sektor.

Dow Jones indeks oslabio je 0,54 odsto, na 13.126 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,49 odsto, na 1.405 bodova. I Nasdaq indeks pao je 0,49 odsto, na 3.104 bodova. Zbog glasina da bi SAD, Britanija i Francuska mogle prodati dio strateških rezervi nafte kako bi zaustavile snažan rast cijena goriva, juče je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku pala gotovo 2 dolara, na 105,40 dolara po barelu.

Pale su i cijene ostalih sirovina, pa su pod najvećim pritiskom bile akcije u energetskom i rudarskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora potonuo je 1,5, a energetskog 1,2 odsto.

Loše su na tržište djelovali i slabiji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, zbog čega je splasnuo optimizam u vezi rasta američke privrede.

Porudžbine za trajne proizvode porasle su u februaru za 2,2 odsto, dok se očekivao njihov rast od 3 odsto, s obzirom da su u januaru porudžbine pale za oštrih 3,6 odsto.

Od 10 sektora S&P 500 indeksa, juče su ojačale akcije samo u finansijskom sektoru, koji je u tekućem kvartalu najveći dobitnik, što se zahvaljuje ublažavanju strahovanja ulagača od posljedica dužničke krize u evrozoni. S&P indeks finansijskog sektora ojačao je juče 0,4 odsto, povećavši svoj dobitak u prvom kvartalu na više od 22 odsto.

Posljednjih dana rast cijena akcija podsticalo je i ‘uljepšavanje portfelja’ jer menadžeri fondova uobičajeno pred kraj kvartala kupuju akcije koje su u protekla tri mjeseca najviše dobile na vrijednosti. No, tome se bliži kraj. „Šminkanje portfelja vjerovatno je podsticalo cijene posljednjih dana. No, pritisak na rast cijena slabi. Ako sada kupujete akcije, namira će biti tek idućega ponedjeljka, pa se to neće pokazati u izvještaju za prvo tromjesečje“, objašnjava Robert Van Batenburg, direktor u kompaniji Louis Capital.

I na evropskim su berzama cijene akcije juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,03 odsto, na 5.808 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,13 odsto, na 6.998 bodova, a pariški CAC 1,14 odsto, na 3.430 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *