Profit JPMorgan-a i Wells Fargo-a podigle akcije američkih banaka

Akcije američkih banaka dostigle su najviši nivo od prije kolapsa Silicon Valley Bank u petak, podstaknute boljim od očekivanih rezultatima JPMorgan-a i Wells Fargo-a.

Uprkos tome što su prijavile padove u godišnjim profitima — neto prihod JPMorgan-a pao je za 2% na 12,9 milijardi dolara, dok je Wells Fargo-ov prihod opao za 11% na 5,1 milijardu dolara — obje banke su nadmašile prognoze analitičara, koji su predviđali 12,1 milijardu i 4,5 milijarde dolara, redom.

Investiciona banka JPMorgan-a nadmašila je očekivanja, sa rastom naknada od skoro 33%, dostigavši 2,3 milijarde dolara. Prihodi od trgovine akcijama porasli su za više od 25% na 2,6 milijardi dolara, dok su prihodi od trgovine fiksnim prihodima ostali na istom nivou, iznoseći 4,5 milijardi dolara.

Neto prihod od kamata (NII), ključni pokretač profitabilnosti banaka, pokazao je mješovite rezultate. JPMorgan je prijavio rast NII-a od 3%, dostigavši 23,5 milijardi dolara, i podigao prognozu za 2024. na 92,5 milijardi dolara sa prethodnih 91 milijardu.

Međutim, NII Wells Fargo-a pao je za 11%, na 11,69 milijardi dolara u ovom kvartalu. Analitičari Wells Fargo-a predviđaju da će NII za posljednji kvartal 2024. biti lošiji od prethodno očekivanog, ali su poboljšali svoju prognozu za 2025. godinu.

Akcije JPMorgan-a porasle su za 4,4%, dok su dionice Wells Fargo-a dobile 5,6% u petak. KBW indeks banaka, koji prati 24 najveće američke banke, skočio je za više od 3%, dostigavši najviši nivo zatvaranja od aprila 2022. godine i premašio nivoe posljednji put viđene u februaru 2023. godine, prije krize američkih regionalnih banaka, prneosi The Banker.

Ostale velike američke banke, uključujući Bank of America, Citigroup i Goldman Sachs, trebaju objaviti svoje rezultate 15. oktobra, dok će Morgan Stanley to učiniti dan kasnije.

Slični Članci