Ako se Njemci vrate na marku i mi ćemo

Dodajte komentar

Dok Britanci i Švajcarci smatraju da će se eurozona svesti na Njemačku, Francusku i još nekoliko država ili će euro doživjeti krah sredinom januara, što će dovesti do nereda, u Centralnoj banci Crne Gore CBCG ocjenjuju da nijesu realne pretpostavke da bi moglo doći do povlačenja eura iz upotrebe i raspada evropske monetarne unije.

Crna Gora koristi euro preko Dojče banke u Frankfurtu, koja praktično ima emisionu ulogu za naše tržište.

“Globalno devizno tržište je trenutno dosta neizvjesno i pod uticajem turbulencija u privredama, naročito zemalja dužnika, ali je rano govoriti o ozbiljnom redefinieanju monetarne unije“, kazali su Danu iz CBCG.

Kako su dodali, ova dešavanja otvaraju pritiske na sve članice EU, ali i na nas jer smo ekonomskim i političkim integracijama vezani za ove kreatore politika.

Pomoćnica ministra finansija Tijana Stanković, kazala je Danu da Crna Gora nema kapacitet da utiče na istorijska, politička i ekonomska previranja.

“Pratimo politike kreatora rješenja i prilagođavamo im se, a to je u prvom redu Njemačka. Istovremeno, radimo na našem sistemu kako bismo ga učinili fleksibilnijim i otpornijim na negativne efekte spolja, ali i učimo na guđim greškama, posebno u kreiranju fiskalne politike“, navela je Stankovićeva.

Ona je dodala da je više od decenije prioritet ekonomske politike Crne Gore stabilna valuta koja čuva vrijednost novca, olakšava razmjenu i doprinosi rastu investicija.

“Svaka odluka biće razmatrana sa partnerima iz EU i donesena u cilju zaštite interesa crnogorskih građana, biznisa i države. Ispravnost te politike potvrđuje iskustvo upotrebe njemačke marke od 2000. do 2002. godine, a nakon toga i eura, pa nam uvijek ostaje mogućnost sličnog komercijalnog aranžmana“, pojasnila je ona i istakla da je najmanje bitan naziv valute, sve dok su vrijednost i ugovorne obaveze nepromijenjene i dok njena upotreba obezbjeđuje perspektivu povećanja kvaliteta života pojedinaca u zemlji

izvor: CdM.me/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *