Eurozona jača krizni fond

Dodajte komentar

Ministri finansija zemalja evrozone pripremaju se da usvoje danas detalje o jačanju kriznog fonda za pružanje finansijske pomoći prezaduženim članicama, kako bi se izbjegao dalji pad finansijskih tržišta.

Evrozona je izložena pritisku SAD i agencija za kreditni rejting da obuzda dvogodišnju dužničku krizu. Predsjednik SAD Barak Obama juče je pozvao zvaničnike EU da djeluju brzo i odlučno u rješavanju finansijskih problema, za koje Vašington tvrdi da se negativno odražavaju na američku ekonomiju.

Agencija “Mudis” upozorila je danas da bi mogla da umanji rejtinge 87 banaka u 15 zemalja, zbog bojazni da vlade neće imati dovoljno novca da im pruže pomoć u slučaju da zapadnu u probleme.

Konkurentska agencija “Standard end Purs” mogla bi da umanji maksimalni kreditni rejting Francuske AAA u narednih deset dana, prenijeli su mediji, a ova vijest nakratko je oslabila evro prema ostalim valutama.

Portparol Bijele kuće Džej Karni rekao je da je Obamina poruka zvaničnicima EU iza zatvorenih vrata u Vašingtonu bila da “Evropa treba da preduzme odlučnu i završnu akciju i da ima kapacitet da to učini”.

Na današnjem sastanku evrogrupe, koji će okupiti ministre finansije 17 članica evrozone, odlučivaće se o detaljima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, kako bi on mogao da pruži pomoć Italiji ili Španiji, ako im ona zatreba.

Očekuje se da će ministri odobriti sljedeću tranšu hitnih kredita Grčkoj i Irskoj.

Dokumenti koje je Rojters juče dobio na uvid pokazuju da su detalji o jačanju fonda spremni za usvajanje i da se otvara put za nove operacije uz udvostručavanje sredstava u fondu.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *