Wall Street: S manjim entuzijazmom ulagača, pali i indeksi

Dodajte komentar

Američki indeksi u srijedu su oštro pali jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi kamatnih stopa i inflacije. Dow Jones oslabio je 0,61 odsto, na 33.949 bodova, dok je S&P 500 pao 1,11 odsto, na 4.117 bodova, a Nasdaq indeks 1,68 odsto, na 11.910 bodova.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci, a koje je i predsjednik Feda Jerome Powell apostrofirao u svojem govoru od utorka, navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 odsto.

Ciklus povećanja kamata doista će uskoro biti završen, ali kamate će vjerovatno biti povećane iznad 5 odsto i zadržati se na tom nivou duže nego što se očekivalo.

Juče je guverner centralne banke Christopher Waller kazao da će ove godine inflacija vjerovatno dodatno popuštati, ali da bi borba centralne banke s ciljem spuštanja inflacije na oko 2 odsto mogla potrajati, a monetarna politika ostati zaoštrena duže nego što se očekivalo.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija zasad nisu oduševili investitore. Izvještaje je dosad objavilo više od polovine kompanija iz S&P 500 indeksa, od čega ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo. Ipak, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjem nivou pale.

SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *