Crna Gora dobila prve pobjednike nagrade za društvene promjene

Dodajte komentar

Četiri studentska tima iz Berana, Podgorice i Bara postala su prvi crnogorski pobjednici najvećeg evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa. Oni su dobili priliku da svoje ideje pretvore u stvarnost uz početni kapital, stručnu podršku i usavršavanje u Beču.

Zajedničko za sve pobjedničke ideje iz različitih dijelova Crne Gore, jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive. Među sedam timova finalista, glasovima online zajednice izabran je jedan pobjednički, dok su o preostale tri pobjedničke ideje odlučili članovi stručnog žirija Nagrade za društvene promjene.

Pobjedu u glasanju online zajednice odnio je tim studentkinja iz Bara, za projekat Drugačiji kutak iz kojeg će nastati kafić u kojem će biti organizovane tematske večeri o kulturi, književnosti i umjetnosti.

Žiri je u pobjednike uvrstio studentski tim Mr. Bowtie iz Berana koji će na sjeveru Crne Gore uposliti nekoliko žena starijih od 50 godina kako bi izrađivale torbe od stare hartije i leptir mašne od prirodnih materijala – proizvode koji na tržištu mogu imati zavidnu vrijednost.

2

Još jedan pobjednički tim u glasanju žirija dolazi iz Berana, a riječ je o timu sa idejom za Agro-turist biro koji bi trebalo da podstakne razvoj seoskog turizma i plasman prirodnih proizvoda sa sjevera Crne Gore.

Treći pobjednički projekat po izboru žirija rezultat je studentske ideje iz Podgorice, zove se poljoprivredniknaklik.me i povezuje male proizvođače poljoprivrednih proizvoda, njihove krajnje kupce, ali i stručnjake koji mogu unaprediti proizvodnju.

Ideja Nagrade za društvene promjene je potekla sa jedne od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Evropi – Bečkog univerziteta za bizis i ekonomiju, a od 2009. razvija se uz podršku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije. Ove godine dodjeljuje se u 11 zemalja, a misija projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šanse da mladi mijenjaju društvo u kojem žive. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.

Svi pobjednički timovi dobijaju stručnu mentorsku podršku, putovanje u Beč na godišnji samit Nagrade za društvene promjene i po 2.000 eura početnog kapitala, sredstva koja dodjeljuju Erste banka i Coca Cola Hellenic. Svi ovogodišnji pobjednici osvojili su i specijalnu nagradu – trening na temu Tehnike uticaja u vrednosti od 500 eura, a sponzor nagrade je Atria Group.

Fondacija za nove komunikacije Dokukino realizuje Nagradu za društvene promjene (SIA) 2016. u Crnoj Gori u saradnji sa Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, Univerzitetom Mediteran, Američkim kutkom Podgorica i Američkom ambasadom Podgorica, KIC Budo Tomovic, Regionalnim biznis centrom Berane, Telenor fondacijom, Coca Cola Hellenic, SIA Srbija i ostalim partnerima.

Nagrada za društvene promjene (SIA) pokrenuta je po ideji Univerziteta za biznis i ekonomiju (WU) iz Beča, uz podršku ERSTE fondacije i Impact Hub-a iz Beča.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *