Wall Street: Indeksi pali pod pritiskom bankarskog sektora

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali, što je posljedica oštrog pada cijene dionice Applea i pritiska na bankarski sektor zbog zabrinutosti ulagača u vezi Deutsche banke.

Dow Jones skliznuo je 1,07 posto, na 18.143 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,93 posto, na 2.151 bod, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 5.269 bodova.

Među najvećim je gubitnicima, s padom za 1,5 posto, bio S&P indeks finansijskog sektora, pri čemu su dionice JPMorgana, Wells Farga i Citigroupa pale između 1,5 i 2,3 posto.

Ipak, najviše je, gotovo 7 posto, potonula cijena dionice Deutsche banke, zaronivši na novi najniži nivo u istoriji.

Dionica najveće njemačke banke već je danima pod pritiskom zbog naslova  da njemačka vlada neće pomaći toj banci koja je već duže vrijeme u problemima.

Premda je Deutsche Bank već prije poručila da joj ne treba pomoć države u vezi zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa po kojemu bi trebala platiti 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica, ulagače to nije umirilo.

Oštro je, 1,55 posto, juče pala i cijena dionice Applea, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili njenu ciljanu cijenu.

S druge strane, podršku tržištu pružio je rast cijena nafte nakon što su dan prije članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigle dogovor o smanjenju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene, koje su dugo pod pritiskom zbog prevelike ponude.

Na većini evropskih berzi cijene su dionica, pak, juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 posto, na 6.919 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 4.443 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,31 posto, na 10.405 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *