Citigroup će platiti 425 miliona dolara zbog manipulisanja kamatama

Dodajte komentar

Američki bankarski div Citigroup pristao je da plati 425 miliona dolara u sklopu nagodbe vezano za tužbe protiv banke zbog manipulisanja referentnim kamatnim stopama. Američka regulatorna agencija CFTC optužila je Citigroup za pokušaje manipulisanja referentnim kamatnim stopama tako što su određeni trgovci koristili lažne podatke kako bi ostvarili korist na vlastitim trgovinskim pozicijama. Riječ je o raznim aktivnostima koje su se dogodile između 2007. i 2012. godine.

U sklopu Citigroupove nagodbe, CFTC je objavio da je odrezao više od pet milijardi dolara kazne u 17 postupaka vođenih protiv banaka i brokera radi manipulacija referentnim kamatnim stopama i valutnim kursevima. Najnovija nagodba samo je posljednja u nizu međunarodnih istraga koje su pokrenute u globalnim bankama.

Banke koriste Libor, londonsku međubankovnu ponudbenu kamatnu stopu, te Tibor, odgovarajuću kamatnu stopu za tokijsko tržište, za potrebe utvrđivanja cijene pozajmica koje međusobno ugovaraju. Libor se često koristi za određivanje kamate u slučaju kreditnih kartica i hipotekarnih kredita, pojašnjava Reuters. CFTC je britanskom Barclaysu u maju2015. godine odrezao kaznu od 115 miliona dolara u sklopu nagodbe u postupku pokrenutom zbog manipulacije stopom ISDAFIX, referentnom kamatnom stopom za tržišta finansijskih derivata.

Nedavno je sedam velikih globalnih banaka – Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, JPMorgan Chase i Royal Bank of Scotland Group – pristalo da plati 324 miliona dolara u sklopu nagodbe vezano za privatnu tužbu u SAD-u u kojoj ih se optužuje za manipulaciju referentnom kamatnom stopom koja se koristi na 553.000 milijardi dolara vrijednom tržištu finansijskih derivata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *