Mercator-S postao prvi zeleni trgovinski lanac u Srbiji

Mercator-S se u cilju održivog poslovanja i zaštite životne sredine odlučio ka značajnom iskoraku – postao je prvi „zeleni“ trgovinski lanac u Srbiji, što znači da koristi električnu energiju Elektroprivrede Srbije koja je u potpunosti dobijena iz obnovljivih izvora.
IDEA, Roda i Mercator prodavnice širom Srbije će na ovaj način značajno doprinijeti zaštiti životne sredine, jer će u 2024. godini smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 33%, a u 2025. godini za čak 50%.

Prelazak kompanije Mercator-S na korišćenje električne energije koja je dobijena iz obnovljivih izvora dio je ESG strategije Fortenova Grupe u cilju stvaranja održive budućnosti.

Kompanija je još 2021. godine postavila pametne prese za reciklažu limenki u 10 odabranih IDEA i Roda prodavnica, čime se od prve postavljene prese, pa do danas, recikliralo skoro 50.000 limenki.

Pored reciklaže, Mercator-S je pokrenuo i projekat kompostiranja, koji ima za cilj da smanji količine deponovanog otpada. Tako je pokrenut pilot projekat u 16 odbaranih IDEA prodavnica iz kojih je tokom samo jedne godine kompostirano više od 35 tona organskog otpada i dobijeno 6 tona komposta.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak