Bajden spreman za uvođenje tarifa na električna vozila iz Kine

VAŠINGTON – Američki predsjednik (Joe Biden) planira da najavi nove tarife na proizvode iz Kine već sljedeće sedmice, ciljajući strateške sektore, uključujući električna vozila.

Puna objava, koja bi mogla da se dogodi u utorak, očekuje se da će uglavnom zadržati postojeće tarife, ali objavljivanje može biti i odloženo, navode izvori agencije Reuters. Specifični sektori uključivali bi i poluprovodnike i solarnu opremu.

Detalji o visini ili kategorijama tarifa koje će biti uvedene bili su neprecizni, ali je administracija navodno usmjerena na oblasti od interesa unutar strateških konkurentskih i nacionalnih bezbjednosnih područja.

Kancelarija Trgovinskog predstavnika SAD uputila je svoje preporuke Beloj kući pre nekoliko sedmica, ali je konačna objava odložena dok je paket razmatran unutar administracije, prema jednom od izvora.

Bajden, demokrata koji traži reizbor u novembru, želi da kontrira pristupu republikanskog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump), koji je predložio opšte tarife koje zvaničnici Bijele kuće smatraju pregrubim i faktorom podsticanju inflacije.

Ove mjere bi mogle izazvati odmazdu Kine u trenutku povećanih tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Trampovo šire uvođenje tarifa tokom njegovog predsjedničkog mandata od 2017. do 2021. godine izazvalo je kineski odgovor i uvođenje kontra mjera. Bajden je naveo da ne želi trgovinski rat sa Kinom, iako je rekao da su zemlje ušle u novu paradigmu konkurencije.

(Biznis.rs)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak