Završen drugi ESG Adria Samit: Budućnost regiona i budućnost mladih su naš kapital

Dodajte komentar

Drugi ESG Adria Samit završen je juče, a zatvorile su ga osnivačica ESG Adria i izvršna direktorica Sustineri Partners Biljana Brejtvajt i bivša komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

– Ako želimo da sumiramo o čemu se radi na ovom Samitu, to je budućnost regiona i budućnost mladih, a to je naš kapital, ocijenila je Biljana Braitvajt.

Kako je kazala, sve o čemu je bilo riječi na Samitu cilj je pokretanja regiona.

-Ako ne djelujemo sada po mnogim pitanjima, biće prekasno. Podigli smo za jednu ljestvicu ovaj događaj, porasli smo u smislu interakcije. Pokrenuli smo saradnju sa komorama zemalja Zapadnog Balkana, kao i sa Univerzitetima nekih zemalja. Takođe, pokrenućemo saradnju sa profesionalima u različitim oblicima, ocijenila je Brejtvajt.

Brajtvajt je podsjetila i da je na ovom Samitu pokrenut program Nextgen.

-Upoznali smo mlade ljude na koje ćemo se oslanjati da nam pomognu da napravimo agendu za naredni Samit koji će biti relevantan za firme, institucije i mnoge druge. Kada pogledamo širu sliku, zaključićemo da smo zaista dosta odmakli i izgradili sjajna partnerstva, istakla je ona.

Brajtvajt kaže da su određeni paneli na Samitu bili jako interesantni za mlade.

Podsjetila je na gostovanje Federike Mogerini, rektorke Evropskog Koledža, rekavši da je ona privukla veliko interesovanje. Ona je zahvalila funkcionerima crnogorske vlade na prisustvu Samitu, kao i domaćinima događaja.

Dunja Mijatović ocijenila je da je ovogodišnji Samit bio uspješna priča i da je potrebno da se organizuje više takvih skupova.

-Čuli smo puno u pravom trenutku, o pozitivnim impulsima. Znamo da političari regiona gledaju u budućnost, takođe je bilo sjajno čuti pozitivne poruke koje govore o daljim aktivnostima i onome šta nam predstoji u pogledu vladavine prava i mnogih drugih stvari, rekla je Mijatović.

Dodaje da je njen stav da je opasnost ako mladi ljudi odu.

-Njima je dosta slušanja svih nas i primarna odgovornost je na političarima i vladama regiona. Ako ne uspijemo da privučemo mlade, nećemo uspjeti kao region i nećemo imati puno da ponudimo, istakla je.

Mijatović podsjeća da su važni ljudski resursi i potencijal novih generacija.

-Politika kohezije treba biti politika investiranja EU u ovaj region. Mi nismo susjedi koji treba da razgovaraju, već moramo obezbjediti budućnost za mlađe generacije. Ja sam imala sjajan sastanak sa nekoliko predstavnika NVO sektora i rekli su mi ono što sam čula puno puta, a to je da im treba veće priznanje. Moramo osjetiti da smo suštinski uključeni u važne procese – zaključila je Mijatović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *