Iskoristiti potencijale za saradnju u sektoru pomorstva

Dodajte komentar

Potpredsjednik Privredne komore Dragan Kujović, generalni sekretar Mitar Bajčeta, direktorica Odbora udruženja Slavica Pavlović i predsjednik Odbora udruženja saobraćaja Igor Banović razgovarali su sa predstavnicima Pomorske komore Turske o mogućnostima unapređenja  u sektoru pomorske privrede. Delegaciju Pomorske komore Turske predvodili su predsjednik Tamer Kiran, i predsjednik Skupštine ove asocijacije Basaran Bairak, a u delegaciji su bili i članovi njihovog Upravnog odbora – predstavnici najvećih pomorskih kompanija.

Potpredsjednik Kujović je upoznao goste sa organizacijom i aktivnostima Privredne komore Crne Gore, kao krovne i najstarije poslovne asocijacije u Crnoj Gori koja zastupa cjelokupnu privredu, stavljajući akcenat na kontinuirani rad na unapređenju biznis ambijenta u partnerstvu sa donosiocima odluka.

– Posljednjih godina je povećan  broj turskih kompanija registrovanih u Crnoj Gori na oko 5000, što je više od četvrtine ukupnog broja stranih preduzeća koja ovdje posluju. S obzirom na to da je taj broj prije šest godina bio 250, sve to govori o rastućoj saradnji među privredama koja će se nastaviti i u narednom periodu – kazao je Kujović.

Predsjednik Pomorske privredne komore Turske, Tamer Kiran predstavio je djelokrug rada ove asocijacije, njihove organizacije, naglašavajući obavezno članstvo svih firmi koje se bave pomorskim sektorom u Turskoj, a kojih ima više od 11 000.

– Brojne turske firme posluju u Crnoj Gori ali vjerujemo da će njihov broj dodatno rasti, što će pozitivno uticati na obje privrede. Naše komore mogu još čvršće sarađivati i dodatno unaprijediti odnose. Za sve projekte koje imate u pomorskoj privredi budite slobodni da nam se obratite, kao i za sve analize ili statistike koje su vam potrebne – rekao je predsjednik Kiran.

Savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Turske Erdal Karaomeroglu istakao je vrlo kvalitetnu saradnju koju baštine sa Privrednom komorom Crne Gore koja turskim investitorima uvijek izlazi u susret.

– Pomorska komora je najvažnija asocijacija u ovom sektoru u Turskoj, i trenutno su sa nama predstavnici najeminentnijih turskih pomorskih kompanija – rekao je on.

Predsjednik Odbora saobraćaja, Igor Banović, predstavio je aktivnosti u pomorskom sektoru, istakavši potencijale crnogorskih luka s akcentom na raznolikost usluga, ukazavši na mogućnosti njihovog daljeg razvoja i unapređenja .

-Luka Bar je tranzitna luka, preveze se oko 2 miliona tona tereta godišnje, što nije ni pola kapaciteta koji ova luka ima. Postoji puno prostora za unapređenje, a nadam se da nam iskustva Turske u ovoj oblasti mogu značajno pomoći – istakao je on.

Tokom sastanka,  pomorski turizam istaknut je kao značajno područje za unapređenje saradnje  između Crne Gore i Turske, čije bi potencijale u cjelosti trebalo iskoristiti za dalje jačanje ekonomskih odnosa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *