Cijene nafte pale na skoro 86 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte pale su danas na oko 86 dolara na međunarodnim tržištima jer je zabrinutost zbog potražnje zbog visokih troškova zaduživanja nadjačala strahove da bi tenzije na Bliskom istoku mogle ugroziti ponudu.
Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila je za 1,13 dolara niža nego na zatvaranju trgovine prošlog petka i iznosila je 86,16 dolara.

Na američkom tržištu, barel za isporuku u maju trgovao se za 84 centa niže, 82,30 dolara. Aktivnije se trgovalo barelom sa rokom isporuke u junu, po nižoj cijeni od 1,18 dolara, sa 81,04 dolara.

Prošli petak ulagače su umirile poruke Irana nakon incidenta s dronovima na području Isfahana, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.

Iran je umanjio važnost incidenta i naznačio da ne planira odgovoriti. Tržišta strahuju od eskalacije otkada je Teheran najavio odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika i konzularnih službenika.

Iran je prije deset dana poslao u Izrael stotine bespilotnih letjelica i projektila, koje je uglavnom oborio sistem PVO. Niko nije poginuo i pričinjena je samo ograničena šteta, ali Tel Aviv je signalizirao da planira odgovor, uprkos upozorenju SAD-a da neće podržati svoje ofanzivne akcije. Trgovci obično ne uključuju premiju geopolitičkog rizika u cijene nafte stižu, objasnio je Giovanni Staunovo iz UBS-a, napominjući da bi svako smanjenje ponude moglo biti nadoknađeno od strane drugih proizvođača.

Reakcija tržišta potvrđuje pretpostavku da rast cijena u dužem vremenskom periodu treba očekivati ​​samo u slučaju dugoročnih problema u Hormuškom tjesnacu, odnosno u slučaju direktnog uključivanja Saudijske Arabije u sukob, napomenuo je Tamas Varga iz PVM-a.

U takvim uslovima pažnja je ponovo bila usmjerena na inflaciju nakon izjava zvaničnika američke centralne banke i niza pokazatelja koji su umanjili očekivanja o skorom snižavanju kamatnih stopa u SAD prošle sedmice.

Veći troškovi zaduživanja mogli bi usporiti privredu i potražnju za energijom, a nezavisna tržišna analitičarka Tina Teng izdvaja jači dolar kao smanjenje kupovne moći kupaca s drugim valutama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je izvijestila da je cijena barela naftne korpe njenih članica u petak bila gotovo nepromijenjena na 87,52 dolara.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *