Hrvati se prošle godine značajno zaduživali, većina kredita uzimana u ‘kešu’

Dodajte komentar
Boris Vučić, guverner HNB-a

Tokom 2023. godine u Hrvatskoj snažno su porasli krediti stanovništvu, uz primjetan porast nenamjenskih gotovinskih kredita, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Vijeće Hrvatske narodne banke konstatovalo je nastavak trenda smanjenja broja kreditnih institucija, koji je nastavljen i tokom 2023. godine pripajanjem Nove Hrvatske banke Hrvatskoj poštanskoj banci. Njihova imovina porasla je za 3,5 odsto, na rekordnih 78,6 milijardi eura, a izvor rasta pretežno je povećanje primljenih depozita, kažu u HNB-u.

Na osnovu ovog povećanja i blagog restrukturiranja aktive, najviše su porasli krediti i avansi. Istovremeno, najviše su porasli krediti stanovništvu, a ponovo je primjetan povećan rast nenamjenskih gotovinskih kredita.

Kvalitet aktive mjeren udjelom nekvalitetnih kredita (NPL) nastavio se poboljšavati. Njihov iznos je smanjen, dok je njihov udio u ukupnim kreditima pao na 2,6 posto. Najveći utjecaj na poboljšanje kvalitete aktive i dalje ima poboljšanje kvalitete kredita nefinancijskim poduzećima, napominju u HNB-u.

Nasuprot višegodišnjem trendu smanjenja udjela problematičnih kredita, udio kredita koje karakteriše značajan porast kreditnog rizika, iako još nisu u statusu neizmirenja obaveza, nastavio je da oscilira i porastao je na 15,6 odsto. Na to je podjednako uticalo povećanje kredita stanovništvu i nefinansijskim preduzećima.

Pokazatelji kapitalizacije bankarskog sistema su na visokom nivou, iako je stopa ukupnog kapitala smanjena sa 24,8 posto na 23,6 odsto. Na smanjenje stope ukupnog kapitala najviše je uticala isplata dividendi iz neraspoređene dobiti, au manjoj mjeri blago povećanje izloženosti riziku po osnovu kreditne aktivnosti.

Izvor: Tportal

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *