Plove u plusu dok im država plaća kredite

Dodajte komentar

Crnogorska plovidba (CGP) poslovala je u prošloj godini sa plusom od 165,1 hiljadu eura. U prošloj godini nije platila ni euro rate za brodove Eksim banci, već je to uradila Vlada.
Izvršna vlast platila je Kinezima oko tri miliona dolara i to je glavni razlog zašto je Crnogorska plovidba godinu završila sa dobiti. Da su oni platili rate kredita Eksim banci, umjesto Vlade, onda bi imali minus od blizu tri miliona eura. Lani su, prema dostupnim podacima, platili dva miliona Eksim banci, dok je Vlada dala tri miliona. U ovoj godini je Vlada platila ratu Eksim banci od 2,5 miliona dolara.

Prihodi državnog preduzeća, koje je tek nedavno promijenilo odbor direktora imenovan još u vrijeme manjinske vlade Dritana Abazovića, lani su iznosili 8,4 miliona eura, što je za preko četiri miliona manje nego u 2022. godini. Troškovi poslovanja iznosili su 7,84 miliona, što je za oko 700 hiljada manje nego godinu ranije.

Troškovi zarada lani su iznosili skoro 400 hiljada, što je za skoro 25 hiljada više nego u 2022. godini. Na kraju 2023. godine ukupan gubitak CG plovidbe iznosio je 13,95 miliona, što je za 165 hiljada manje u odnosu na 2022. godinu, odnosno smanjen je za iznos dobiti u prošloj godini.

Promijenili odbor direktora

Krajem marta Vlada je promijenila Odbor direktora Crnogorske plovidbe. Sada su u tom tijelu Mladen Erić, Jovo Lazarević, Ahmet Markašević, Blaženko Ardalić i Predrag Tomić. Oni su kadrovi sadašnjih konstituenata vlasti, dok su dva člana iz redova takozvanih eksperata.  Oni su zamijenili odbor direktora u kom su bili, između ostalih, članovi SDP-a i DPS-a, partija koje od 2020. godine nisu konstituenti vlasti, ali ih je Dritan Abazović kroz model manjinske vlade vratio u državna preduzeća. U prethodnom odboru su bili Nemanja Petrović, Tena Božović, Milan Popović, Ivana Kečina i Ahmed Markašević. Ovaj odbor direktora, koji je jedva godinu završio sa plusom, tražio je od Vlade, odnosno Ministarstva saobraćaja i pomorstva, da im isplati bonuse od jedne do pet zarada zbog pozitivnog poslovanja u prošloj godini.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *