ŽPCG: U međunarodnom saobraćaju 13,84 odsto više putnika, priliv prošle godine skoro dva miliona eura

Dodajte komentar

Broj prevezenih putnika u međunarodnom saobraćaju u prvom kvartalu je iznosio 21.667, što je 13,84 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 109,5 odsto u odnosu na 2022, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Pripadajući prilivi u međunarodnom saobraćaju iznosili su 301.891 eura, odnosno veći su 28,44 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je saopšteno iz te kompanije, Odbor direktora ŽPCG u 22. sazivu, koji čine predsjednik Mirsad Veliu i članovi Dragoljub Radošević, Miralem Redžepagić, Željko Miladinović i Marko Bertanjoli, je tokom prošle godine održao 38 sjednica koje su trajale 146 sati i 31 minut i donio 107 odluka i 52 zaključka.

Kako su kazali iz ŽPCG, u međunarodnom saobraćaju za period od 2016. do 2023. godine, najviše je pripadajućih priliva bilo upravo 2023. godine – 1.971.183 eura.

– Takođe, u istom analiziranom periodu ukupno (u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju) najviše je pripadajućih priliva bilo je 2023. godine i to u iznosu od 3.518.767 eura. U međunarodnom saobraćaju za posmatrani period, 2023. godine je prevezeno i najviše putnika i to 169.183, dok je u lokalnom saobraćaju najviše prevezenih putnika bilo 2016. godine kada je i pokrenut najveći broj vozova – saopšteno je iz ŽPCG.

Istaknuto je da je tokom 2023. godine izvršen remont spavaćih, kušet i sjedećih putničkih vagona za potrebe međunarodnog prevoza, ali i lokomotiva za potrebe lokalnog putničkog saobraćaja. Ukupna vrijednost realizovanih investicionih aktivnosti u vozna sredstva iznosi 1.866.363,70 eura sa uračunatim PDV-om.

– U navedenom periodu Odbor direktora je zajedno sa izvršnom direktoricom, linikom Pavićević i menadžementom ostvario značajne rezultate, pristupio rješavanju brojnih nagomilanih problema iz prethodnog perioda i intenzivno radio na unapređenju i modernizaciji usluge prevoza putnika u Crnoj Gori. Realizovana je veoma uspješna turistička sezona i uspješno pripremljena turistička sezona 2024. godine, kao i brojni investicioni projekti. Potpisan je Kolektivni ugovor i usvojena sistematizacija kojima je unaprijeđena zarada i položaj zaposlenih u ŽPCG, inicirani su i realizovani značajni projekti sa inostranim tržištima, ŽPCG pozicioniran na mapi prepoznatljivih turističkih ponuda Crne Gore, pokrenuto rješavanja ključnih hitnih ali i strateških pitanja za poslovanje ove kompanije, a takođe je odobren i kreditni aranžman kod EUROFIME u iznosu od dva miliona eura – navedeno je u saopštenju kompanije.

Prioritet je, kako su reklu, stavljen na značajno smanjenje akumuliranih poreskih obaveza iz ranijeg prerioda, kao i obezbjeđivanje uslova za nabavku novih voznih sredstava kroz kreditni aranžman u iznosu od 30 miliona eura sa EBRD bankom koji je sada u finalnoj fazi formalnog odobrenja.

Fokusirajući se na bezbjednost željezničkog saobraćaja, imenovana je Komisija za stručna i bezbjednosna pitanja, da sa stručne i nezavisne strane da doprinos unapređenju rada Društva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *