MMF prognozira rast BDP-a na 3,7 odsto, predviđaju nam inflaciju od 4,2 odsto

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u najnovijim prognozama procjenu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,7 odsto u 2024, nakon rasta od 6 odsto godinu ranije.

Inflacija će u Crnoj Gori, prema MMF-u, u ovoj godini iznositi 4,2 odsto, a naredne 2,7 odsto. To se navodi u novom izvještaju MMF-a, koji je objavljen na sajtu ove institucije. Prema istim prognozama, crnogorska će ekonomija naredne godine ojačati tri odsto, koliko i u 2029.

Kada je riječ o susjedima, Srbiji se predviđa rast od 3,5 odsto, Hrvatskoj 3 odsto Bosni i Hercegovini 2,5 odsto, Kosovu 3,8 odsto, a od država ex Jugolavije Sloveniji se previđa, začuđujuće najmanji rast, od svega dva odsto, od čega čak viši rast pedviđaju i za Sjevernu Makedoniju, od 2,7 odsto.

 

Kada je rijel o ekonomiji eurozone, MMF očekuje da će ona u ovoj godini porasti samo 0,8 odsto, snizivši za 0,1 postotni bod prognozu iz januara. U idućoj godini aktivnost bi u eurozoni  trebalo da poraste 1,5 odsto, za 0,2 postotna boda slabije no što su pokazivale zimske projekcije. U grupi ‘velikih’ ekonomija u eurozoni najveći rast i u najnovijim projekcijama MMF prognozira Španiji, i to po stopi od 1,9 odsto. Francuskoj i italijanskoj ekonomiji prognoziraju rast po stopi od po 0,7 odsto. Snizili su i procjenu ovogodišnjeg rasta Njemačke, najveće evropske ekonomije, s a0,5 na svega 0,2 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *