Luiđi Kabrini, predsjednik Globalnog vijeća za održivi turizam u UNWTO: Crnoj Gori ne treba masovni turizam

Dodajte komentar

U Crnoj Gori ne treba razvijati masovni turizam. Imate veliki potencijal koji može da pruži raznoliku i kvalitetnu ponudu kazao je za Pobjedu Luiđi Kabrini, predsjednik Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) u Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih nacija (UNWTO).

On je istakao ključne izazove i potencijale održivog turizma na međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Splitu, koji je okupio 300 turističkih stručnjaka iz 28 zemalja. Međutim, nije bilo predstavnika Ministarstva turizma Crne Gore, na što Kabrini nije imao komentara, ali je naglasio otvorenost za saradnju.

– Trenutno nemamo nijedan projekat direktno vezan za Crnu Goru. Kada sam radio u Svjetskoj turističkoj organizaciji često sam putovao u Crnu Goru. Uvijek sam vidio namjeru razvoja održivog turizma koja stvarno ima dobru ponudu kako primorja, tako i sjevera kazao je Kabrini, dodajući da su vrlo raspoloženi za saradnju sa Crnom Gorom, ukoliko postoji interesovanje Ministarstva turizma.
– Lično ne znam da je neko kontaktirao s našom organizacijom iz Ministarstva turizma Crne Gore. Ti standardi nijesu obaveza, ali su na globalnom nivou standardi dobrog rada. Oni omogućavaju da turizam bude što održiviji. Imamo četiri posebne grupe, jedna je za destinacije, jedna za hotele i turoperatore, zadnja za MICE. To su glavni kriterijumi koje smo razvili. Imamo programe treninga koji su takođe aktivni, kako fizičkim prisustvom, tako i onlajn. Tako da je dovoljno priključiti onlajn našim treninzima, kazao je Kabrini.

POTREBNA PROMOCIJA I STRATEGIJA

Za produženje sezone preporučio je razvoj ruralnog turizma, uz dobru promociju i strategiju. Naglasio je važnost formiranja tima u Ministarstvu turizma koji će se baviti programskim planiranjem održivog razvoja, te ulaganje u edukaciju i uvođenje standarda.

Kao pozitivan primjer je naveo Hrvatsku, ističući napore te zemlje u rješavanju problema gužvi i razvoju ruralnog turizma. Problem masovnog turizma, koji zadnjih godina imamo u Crnoj Gori, jeste problem s kojim se suočava trenutno više destinacija, a rješenje vidi u diferencijaciji.
– Odavno ne idem u Crnu Goru, ali ne mislim da treba razvijati masovni turizam, jer imate veliki potencijal za raznoliku i kvalitetnu ponudu – kaže Kabrini i napominje da je Crna Gora mala zemlja koja ima ne samo mora, nego i bogat centralni dio i nacionalne parkove koji mogu da privuku izuzetno kvalitetan turizam.

KVALITETNA PONUDA ZA VIŠE NOVCA

Takođe smatra da bi time znatno povećali priliv novca u budžet.
– Rezultati pokazuju da samo brendiranje održivog turizma povećava kapacitete i naravno prepoznavanje te destinacije kazao je Kabrini ističući da treba napraviti šarenoliku ponudu da bi se produžila sezona.
– Treba pojačati kongresni (MICE) turizam, koji može da bude tokom cijele godine i veliki broj destinacija na jugu Španije radi baš u tom segmentu. Imajoš nekih elemenata kao što je gastro, zatim turizam vezan za golf, za sport, te ruralni turizam, koji bi mogao biti rješenje za produženje sezone u Crnoj Gori objašnjava Kabrini i ističe da je za to potrebna dobra promocija i dobra strategija.

– To je pokazala pandemija kovida npr. u Španiji. Ljudi nijesu htjeli gužvu, nego su birali mjesta koja su u prirodi sa manje gostiju kaže Kabrini i naglašava da bi bilo potrebno da Ministarstvo turizma formira tim koji će da se bavi programskim planiranjem održivog razvoja.
Govoreći o održivom razvoju kaže da je to širok koncept, koji obuhvata sve od zelene ekonomije do očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa i predlaže da Crna Gora uči iz iskustva Hrvatske.
– Za Crnu Goru je Hrvatska dobar primjer. Na primjer, riješili su problem gužve i zagađenja od kruzera. Primjer su i razni kongresi, jer ta ponuda ne obuhvata samo primorje, već i centralni dio zemlje kaže Kabrini, ističući da je Hrvatska dobro razvila ruralni turizam u unutrašnjosti.
– Crna Gora ima izuzetan potencijal i bilo bi dobro uložiti u održivi turizam, jer će povećati stanje i tržište države, kao i broj radnih mjesta poručio je Kabrini.

Opširnije u Pobjedi

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *