Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara

Dodajte komentar

Cijene zlata nastavile su da se kreću blizu rekordnih vrijednosti nakon što su se tenzije razbuktale na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost zaltnih poluga kao sigurnog utočišta.
Cijene zlata dosegle su još jedan rekord pri zatvaranju u ponedjeljak, s najaktivnijim julskim ugovorom za terminsku trgovinu zlatom koji je porastao za 0,37% na 2.383 dolara po unci, a neki kažu da ima još prostora za rast.

“Nedavni rast zlata potpomognut je geopolitičkom tenzijom i podudara se s rekordnim razinama dioničkog indeksa”, napisao je Citi u bilješci od 15. aprila

Potražnja za sigurnim utočištem porasla je usred eskalacije tenzija na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila direktno na Izrael – od kojih je većina presretnuta, zahvaljujući izraelskom sistemu protivvazdušne odbrane Iron Dome. Posmatrači tržišta pomno prate potencijalnu odmazdu Izraela.

Značajna odmazda mogla bi dovesti do šireg sukoba, koji bi zauzvrat pokrenuo ponovnu kupovinu zlata, kao i više cijene nafte i jači američki dolar, rekao je za CNBC Bartosz Sawicki, tržišni analitičar u kompaniji za finansijske usluge Conotoxia fintech.

CitiGold, koji zadržava svoju vrijednost kao zaštita od inflacije, obično ima dobre rezultate tokom perioda ekonomske neizvjesnosti kada se investitori udaljavaju od rizičnije imovine kao što su dionice.

Cijene zlatnih poluga su prošlog petka dostigle najviši nivo od 2.448,80 dolara po unci.

Prometne cijene zlata su bile na visokom nivou od početka godine, pale su se za preko 15% od početka godine zahvaljujući koktelu faktora uključujući tremu globalne centralne banke, geopolitičke tenzije i očekivanja smanjenja kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi.

Cijene zlata obično imaju obrnut odnos s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u poređenju s imovinom sa fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate.

Inflacija veća od očekivane u martu je povukla tržišna očekivanja za smanjenje stope u septembru, pri čemu se sada očekuju dva smanjenja umjesto tri.

Uprkos tome, analitičari su i dalje optimistični u pogledu izgleda žutog metala, podstaknuti stalnom fizičkom potražnjom, kao i njegovom privlačnošću kao geopolitičkom zaštitom.

“Projiciramo 3000 dolara po unci zlata u sljedećih 6-18 mjeseci”, rekli su Citijevi analitičari predvođeni Aakashom Doshijem, Citijevim šefom za istraživanje roba za Sjevernu Ameriku.

Finansijska “donja cijena” zlata takođe je porasla sa oko 1.000 dolara na 2.000 dolara po unci, navodi Citi.

Goldman Sachs je u petak nazvao tržište zlata “nepokolebljivim tržištem bikova” i revidirao prema gore svoju ciljanu cijenu za žuti metal, sa 2300 dolara po unci na 2700 dolara do kraja godine.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *