Ministri finansija EU pokrenuli Akcioni plan grupacije EIB, za veću podršku sektoru bezbjednosti i odbrane Evrope

Dodajte komentar

Na sastanku ministara finansija Evropske unije EKOFIN koji je održan u petak u Luksemburgu predsjednica Nađa Kalvinjo objavila je Akcioni plan grupacije Evropske investicione banke (EIB) za sektor bezbjednosti i odbrane.

Plan obuhvata ažuriranje politike i okvira za kreditiranje ovog sektora kada je u pitanju definicija opreme i infrastrukture dvostruke namene, kao i podrška malim, srednjim i novoosnovanim preduzećima i brža raspodjela sredstava kako bi se ojačali bezbjednosni i odbrambeni kapaciteti Evrope – saopšteno je iz EIB.

Podsjeća se da je Plan nastao nakon intenzivnih dvomjesečnih razgovorima sa akcionarima Banke i ključnim zainteresovanim stranama, i predstavlja odgovor na mandat koji je Evropski savjet nedavno donio u pogledu lakšeg pristupa finansiranju za evropska preduzeća iz sektora odbrane, uz istovremenu zaštitu finanijskih kapaciteta Grupacije EIB.

„Pojačaćemo i ubrzati podršku sektoru bezbjednosti i odbrane Evrope, uz zaštitu svojih kapaciteta za finansiranje i najviših standarda zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i upravljanja. Kao finansijska institucija EU, moramo doprinijeti obezbjeđivanju mira i bezbjednosti u Evropi. Novi akcioni plan poboljšaće uslove finansiranja evropskih projekata. Sarađivaćemo sa državama članicama i institucijama EU kako bismo ubrzali projekte koji obezbjeđuju dobrobit naših građana”, rekla je predsjednica Kalvinjo.

Shodno tome, banka planira da ukine uslov da projekti dvostruke namjene moraju 50% očekivanih prihoda ostvarivati od civilne upotrebe. To će Grupaciju EIB uskladiti sa javnim finansijskim institucijama koje jednako ograničavaju svoje finansiranje na opremu i infrastrukturu koje služe za odbrambenu vojnu ili policijsku upotrebu, ali i za civilne namene, kao što su izviđanje, nadzor, zaštita i kontrola spektra, dekontaminacija, istraživanje i razvoj, oprema, vojna mobilnost, granična kontrola, dronovi i zaštita kritične infrastrukture.

Saopšteno je i da će EIB grupacija ažurirati pravila za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru bezbjednosti i odbrane, čime će se otvoriti namjenske kreditne linije za veći broj manjih i novoosnovanih inovativnih preduzeća kojima su potrebna finansijska sredstva za projekte dvostruke namjene. Radiće i na jačanju partnerstva i saradnju sa ključnim zainteresovanim stranama, između ostalog i kroz potpisivanje i ažuriranje memoranduma o razumijevanju sa Evropskom odbrambenom agencijom i drugim partnerima.

Kako je saopšteno iz EIB, Banka takođe planira da poboljša interne procese formiranjem namjenske radne grupe i jedinstvenog punkta za projekte u oblasti bezbjednosti i odbrane, koji će početi sa radom do 1. maja ove godine. To će ubrzati investiranje i pristup finansiranju Grupacije EIB za klijente u sektoru bezbjednosti i odbrane Evrope, kako bi se plasirala sredstva u iznosu od 6 milijardi evra u okviru Strateške evropske bezbjednosne inicijative (SESI). Ovi predlozi su u fazi internih odobrenja.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *