Ambiciozan plan Skijališta, nakon sezone bez dana skijanja: Sanjaju i gondolu na Bjelasici

Dodajte komentar

Kolaps zimske turističke sezone zbog nezapamćene nestašice snijega i ogromni gubici zbog kojih su bili prinuđeni da za isplatu zarada zaposlenima koriste državnu pomoć, nijesu spriječili Skijališta Crne Gore (SCG) da  imaju ambiciozne planove proširenja skijališta Kolašin 1600 na drugu stranu Bjelasice.

U dopisu koji su iz te državne kompanije poslali resornom Ministarstvu, a u koji su “Vijesti” imale uvid, traže se nova krupna ulaganja u infrastrukturu, kojim bi se kolašinsko skijalište širilo ka Jelovici, odnosno prema Beranama i Andrijevici. U dopisu, međutim, nema zahtjeva koji se odnose na nastavak radova na mojkovačlcom skijalištu, koje je dio SCG.

Državno preduzeće je osnovano kako bi upravljalo skijalištima Kolašin 1600, koje jedino radi, zatim ski-centrima na bjelopoljskoj i mojkovačkoj srani Bjelasice, Cmiljača i Žarski, čija je izgradnja počela. Planirano je da u okviru te kompanije posluju i skijališta čija se gradnja tek planira (Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i istoimenim Eko-avanturističkim parkom).

U dopisu poslatom ministru turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimiru Martinoviću, izvršni direktor SCG Đuro Milosevic, između ostalog, traži gondolu sa druge ‘ strane tunela Klisura, novu žičaru, blizu 30 kilometara staza, uslove za izgradnju privremnih ugostiteljskih objekata…

Na pitanje Vijesti koji su bili motivi za tako ambiciozne planove, pomoćnik direktora SCG Predrag Milanović kazao je da je sve što su državi predložili da uloži u skladu sa Prostornim planom posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi.

Namjera je da se u skladu sa PPPN, za Berane i Kolašin izgradi instalacija (gondola) čija je polazna stanica sa “druge strane tunela’, gde je planiran i parking prostor, čime bi se otvorio još jedan ulaz skijaša u skijalište, a samim tim bi se smanjila gužva i zakrčenja ka Ski-centru Kolašin 1600. Takođe, izgradnjom te instalacije i pripadajućih oko 20 kilometara staza, napravila bi se jedinstvenu cjelina sa postojećom infrastrukturom Ski-centra Kolašin 1600, kaže Milanović.

Kako tvrdi, novim ulaganjima povećali bi se kapaciteti jednovremenog broja skijaša koji mogu doći na Ski-centar Kolašin 1600. On podsjeća na broj hotela koji se trenutno grade u Kolašinu i na planini, pa je,kako ocjenjuje, neophodno i povećanje skijaške infrastrukture.

Milanović nije mogao da kaže koliko bi otprilike koštalo državu da udovolji najnovijim ambicijama SCG.Tek kad dobiju zeleno svjetlo za izgradnju, bavili bi se ispitivanjem tržišta i vrijednostima pojedinačnih projekata”.

U dopisu Martinoviću iz državne kompanije detaljnije su objasnili zbog čega misle da je nova obimna infrastruktura neophodna. Kažu da se otvaranjem tunela na regionalnom putu Kolašin-Lubnice-Berane, stvorila mogućnost razvoja i praširenja kolašinskog skijališta i izgradnjom dodatnih kapaciteta skijaške infrastrukture sa strane Berana i Andrijevice.

Podsjećaju da je PPPN-om planirano širenje skijališta ka tim opštinama upravo izgradnjom gondole Kll sa pratećim ski stazama i njihovo povezivanje sa postojećom skijaškom infrastrukturom.

Polazna stanica gondole je planirana u neposrednoj blizini tunela sa velikim parking prostorom. Izlazna stanica gondole je locirana na prevoju Škale i uvezana je sa skijalištima Kolašin 1450 i Kolašin 1600 skijaškim stazama. Kao alternativa spajanja postojećih skijalištu sa planiranom gondolom i ski stazama, može se postaviti žičara sa Žabljaka na lokalitetu žičare K6, objasnio je Milošević u dopisu svom sugrađaninu Martinoviću.

Prevoj Škale (Čkale) nalazi se u blizini ski staza i državnog i privatnog kolašinskog skijališta.

Žičara sa Žabljaka, kako je zove direktor SCG, je žičara koja je odlukom Vlade Duška Markovića 2020. godine namijenjena za spajanje ski-centara Žarski i Cmiljača. Prije toga,bila je namijenjana za Durmitor. Ugovor sa izvođačem radova na izgradnji šestosjedne žičare i četiri kilometra skijaških staza na Savinom kuku, raskinut je nakon zaključaka Savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, djelovi žičare kupljene za šest miliona eura, sada se nalazi na tri lokacije Bijelom Polju, Mojkovcu i u magacinu Zorana Bećirovića, vlasnika privatnog Ski-centra Kolašin 1450. Taj kolašinski biznismen je prije nekoliko godina ponudio da besplatno skladišti žičaru, U dopisu ministru, Milosevic navodi da je žičara na više mjesta, ali ne i da li je i dalje u privatnim magacinima.

Bob na šinama

Od države su iz SCG tražili i bob na šinama koji bi bio korišten tokom ljetnje turističke sezone. Toj želji je udovoljeno, a državu će koštati tri milona eura. Bob na šinama biće sastavni dio šestosjedne žičare K8 Troglava. Kako su iz Ministarstva turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera napisali Upravi za kapitalne projekte, cijenu projekt ovan ja i izvođenje radova boba na šinama procijenila su SCG na osnovu analize tržišne vrijednosti.

Navodno, projekat se realizuje, kako objašnjavaju iz Ministarstva, u cilju unapređenja i diversifikacije turističke ponude na državnom ski-centru.

Tender za izvođača radova raspisan je 5. aprila. Kako je opisano u dokumentaciji, riječ je o objektu koji nema svoj pogon, već će zavisiti od žičare. Predviđeno je da bude priključen na električnu energiju polazne stanice žičare, a tokom zime dio šina koji se nalazi na stazama biće demontiran.

Opširnije u današnjim Vijestima

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *