Kuvajtski investitori predali zahtjev za arbitražu za “Montrose”

Dodajte komentar
Foto creinternational.com

Kuvajtski investitori koji su trebali da izgrade turistički kompleks “Montrose” na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, podnijeli su zahtjev Londonskom sudu za međunarodnu arbitražu protiv Vlade. Sa druge strane, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine trenutno radi na pripremi odgovora na ovaj zahtjev.

To je tokom radnog doručka prvog čovjeka ovog resora Janka Odovića sa novinarima, kazala državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, državne imovine i urbanizma Majda Adžović.

“U toku je priprema odgovora ministarstva na zahtjev za arbitražu koji je pokrenuo “Northstar” protiv Vlade. Zahtjev je podnijet Londonskom sudu za međunarodno arbitražu i u ovom trenutku, obzirom da kao ministarstvo pripremamo odgovor u odnosu na zahtjev arbitražu, ne bismo zalazili u detalje”, navela je Adžović.

Iza ovog projekta stoji konzorcijum “Northstar” i “Eques Capital Limited”, dok je direktni vlasnik investicije kuvajtska vladajuća familija. Investitor je Vladu u septembru 2022. obavijestio da se povlače iz ovog projekta za koji je potpisan ugovor 2009. godine i najavljena je međunarodna arbitraža. Konzorcijum je zatim iskazao spremnost za pregovore kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje zbog čega je Vlada formirala operativni tim radi kako bi se pripremila za pregovore.

Ovaj tim čine Ministarstva finansija, kulture i ekonomskog razvoja, Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, Agencija za investicije, opštine Tivat i Herceg Novi i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Ministarstvu finansija (MF) su tokom prošle jeseni nedostajali odgovori Uprave za kapitalne projekte i Opštine Tivat, da bi kompletirali dokumentaciju pomoću koje bi taj resor utvrdio da li su država ili kuvajtski investitor pravili propuste ili kršili ugovor u vezi izgradnje rizorta “Montrose” na poluostrvu Luštica. Ti odgovori su potrebni da bi se nastavili razgovori sa investitorom o gradnji ovog luksuznog rizorta i da bi se izbjegla međunarodna arbitraža.

Vlada je u septembru 2009. potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja turističkim kompleksom “Montrose”.

Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti. Ugovor je aneksiran po drugi put u februaru 2018. godine za koji je konzorcijum dostavio obavještenje o raskidu.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *