Crna Gora oduzela dozvolu turskom Pegasus Airlinesu

Dodajte komentar

Crnogorska vlada je oduzela dozvolu Pegasus Airlinesu za obavljanje letova između Istanbulskog aerodroma Sabiha Goken i Podgorice i spriječila ovu niskotarifnu kompaniju da uvede usluge iz najvećeg grada Turske do Tivta, prenosi portal ExYu Aviation.

Odluka je nastala kao odgovor na efekte koje je prisustvo Pegasus Airlinesa na imalo na performanse Air Montenegro. Pegasus Airlines, koji je počeo sa radom između Istanbula i Podgorice prošlog jula, biće primoran da prekine letove na ovoj liniji od sljedeće sedmice. Posljednji let je zakazan za ponedjeljak, 15. aprila. I Air Montenegro i Turkish Airlines održavaju linije između glavnog aerodroma u Istanbulu i Podgorice. Pegasus takođe leti iz Ankare i Izmira do Glavnog grada, koji će ostati nepromijenjen. Održavao je svakodnevne letove između Istanbula i Podgorice sa mješavinom aviona Airbus A320 i A321.

Pegasus Airlines je bio u mogućnosti da otpočne sa radom u Crnu Goru prošlog ljeta nakon što je crnogorska vlada ublažila strogi bilateralni sporazum o vazdušnom saobraćaju između dvije zemlje, koji je ranije omogućavao letove samo avioprevoznicima svake nacije. Komentarišući ograničenja koja su nametnuta Pegasus Airlines-u, Tihomir Dragaš, predsjednik Upravnog odbora Air Montenegro, rekao je: „Prošle godine, zvaničnik iz [crnogorskog] Ministarstva za kapitalne investicije potpisao je Memorandum o razumijevanju (MoR) sa turskom, koje su stvorile takozvanu politiku otvorenog neba između dvije zemlje. Ovaj Memorandum o razumijevanju je potpuno nezakonit i nema odobrenje Vlade. Broj letova je sada ograničen i Pegasus Airlines neće moći da leti između Istanbula i Podgorice od 15. aprila”.

Dragaš je napomenuo da je Er Montenegro nakon toga izgubio nekoliko miliona eura zbog Pegasusove usluge Istanbul – Podgorica. Prema MoR, Pegasus je bio obavezan da plati Air Montenegro deset eura za svakog putnika na ruti, međutim, Dragaš tvrdi da bi aviokompanija zaradila mnogo više da je ona prevozila ove putnike. Takođe, predsednik Upravnog odbora je primetio da je zbog slabijeg učinka na liniji za Istanbul, Air Montenegro zabilježio  pad broja putnika za oko 4% tokom prvog kvartala godine na 54.500 u odnosu na 2023. Ovog leta Turska je drugo najveće tržište u Crnoj Gori na osnovu raspoloživih kapaciteta nakon Srbije. Air Montenegro saobraća u Istanbul i iz Podgorice i iz Tivta, a ranije ovog mjeseca inaugurisala je novu tronedeljnu liniju između Tivta i Izmira.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *