Evropski sud: Vlada da isplati zaostale plate “dakićevcima” u roku od tri mjeseca

Dodajte komentar

Evropski sud za ljudska prava (ESLPJ) u Strazburu donio je tri presude kojima je obavezao Vladu Crne Gore da dijelu bivših radnika fabrike Radoje Dakić isplati potraživanja na osnovu pravosnažnih presuda za njihove zarade, saznaje Pobjeda.

Riječ je o predmetima Bešović i dr. protiv Crne Gore koje zastupa advokat Branislav Ćupić, Adrović i dr. protiv Crne Gore i Dedić i dr. protiv Crne Gore koje zastupa advokat Dragan Prelević. Pred tim sudom je u procesu bilo sedam predmeta po pritužbama 605 bivših radnika, a prema saznanjima Pobjede, preostale presude bi trebalo da budu donijete do kraja aprila.

Ove presude su došle neočekivano, barem za javnost, imajući u vidu da je prema posljednjim informacijama Vlada dala saglasnost da se sudu uputi ponuda za sporazumno rješenje sa određenim rokovima u kojima bi država mogla da izmiri potraživanja radnika koja sa kamatam dostižu 50 miliona eura. Da su uputili izjašnjenje sudu Pobjedi je krajem 2022. godine potvrdila tadašnja zastupnica Valentina Pavličić, ali ne precizirajući kakvo i navodeći da zbog strogih pravila koja nameće ESLJP nije u mogućnosti da iznosi bilo kakve detalje.

Početkom godine je za novu zastupnicu pred sudom u Strazburu izabrana Katarina Peković, a Pobjedi je iz njene kancelarije rečeno da će se tokom dana oglasiti sa detaljnim informacijama u ovim presudama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *