POSLOVANJE TRGOVAČKIH LANACA U CRNOJ GORI U 2023. GODINI: REKORDNI PRIHODI, PLATE, REZULTATI I POREZI ZA DRŽAVNU KASU

1 komentar

„Stop inflaciji“, „Ograničene marže“, „Sindikalna korpa“…novi pojmovi, nove marketinške kampanje, ali uvijek ista borba da se dostojanstveno živi i da se mjesec završi bez odlaska u minus po tekućem računu. Svi u porodici imamo nekog potrošačkog savjetnika (najčešće penizionera) koji bar jednom sedmično obiđe sve markete i sakupljajući promotivne letke pokušava da sastavi najjeftiniju potrošačku korpu, upoređujući cijene proizvoda koji su na ovosedmičnoj akciji. Bilo je i pokušaja da se naprave online alati i sajtovi koji će te cijene automatski upoređivati, ali oko prosječnog penzionera je u potrazi za najboljom cijenom daleko preciznije od bilo kake vještačke inteligencije. Da je to posao koji mora neko da radi, ako hoćemo da uspijemo u borbi s početka teksta, govore cifre o inflaciji, koje su svako malo udarne novosti u svim medijima.

Na sajtu Uprave za statistiku smo pronašli zanimljivu „računaljku“ koja pak mjeri nivo inflacije po glavnim potrošačkim kategorijama, a kao baznu tj početnu uzima 2015. godinu. Gledajući tu tablicu, vidimo da su cijene hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića za posljednjih 9 godina zabilježile najveći rast cijena tj u prosjeku su proizvodi iz ovih kategorija skuplji sa čak 51-52 odsto na kraju februara 2024. godine u odnosu na decembar 2015. godine. U tom istom periodu ukupna inflacija je iznosila nešto preko 35 odsto, dok su najmanje rasle cijene telokumunikacionih usluga (zbog jake konkurencije) i usluge obrazovanja (zbog nekonkuretnosti domaćeg obrazovnog sistema?).

Nedavno smo vidjeli i vijest pristeklu iz ankete Unije slobodnih sindikata koja nam je pokazala da dostojan život prosječne četvoročlane porodice u našoj zemlji košta 1.850 eura, ako ista želi da zadovolji stvarne potrebe tokom jednog mjeseca. Ovaj iznos je značajno viši od dvije prosječne neto plate, što je opet dokaz onog domaćeg vica o tome kako se moramo snaći da dobavimo nedostajući iznos novca za koji duhovito većina tvrdi da „nema pojma o'kle nam ono preko plate što potrošimo svakog mjeseca“.

Zanimljivo da je ovaj iznos prosječne sindikalne korpe za preko 1.000 eura veći od one prosječne državne koju izvještava Uprava za statistiku kao podatak o vrijednosti minimalne potrošačke korpa, a koja je za decembar 2023. godine iznosila 830 eura. Ono što upada u oko na prvo gledanje MONSTAT-ovih podataka o korpi jeste udio troškova za hranu u ukupnoj vrijednosti potrošačke korpe, koji iznosi čak 46 odsto cijele korpe.

Elem, najveći dio svojih zarada po anketama svi mi ostavimo u marketima, koji jednim dijelom zahvaljujući ovim gore navedenim brojkama o inflaciji, posluju vrlo dobro, a prošle godine slobodno možemo reći da su poslovali sjajno. Za potrebe ove kratke analize, uporedili smo finansijske izvještaje o poslovanju za 6 kompanija: VOLI TRADE, HD LAKOVIĆ, FRANCA MARKETI, DOMAĆA TRGOVINA, IDEA CG (do skora MERKATOR CG) te po prvi put i budvanski MEGAPROMET.

U posljednjih nekoliko godina, maloprodajni sektor je doživio određene promjene, a analiza prihoda od prodaje za period od 2021. do 2023. godine otkriva upečatljive trendove i tržišne dinamike među vodećim trgovinskim lancima. Ukupno gledano, tržište maloprodaje je pokazalo značajan rast u ovom periodu, s kompanijama koje bilježe značajne godišnje rastove. Ove promjene odražavaju ne samo sposobnost kompanija da se prilagode tržišnim uslovima i rastu u izazovnim okolnostima, već i promjenljivu konkurentnost u sektoru.

Prihodi od prodaje posmatranih 6 kompanija su u 2023. godini iznosili nešto manje od milijardu eura (tačnije 997 miliona eura) te zabilježili rast od 15 odsto u odnosu na godinu ranije, koji pak pokazuje snake usporavanja ako imamo u vidu da su prihodi ovih kompanija u 2022. godini u odnosu na godinu ranije bili veći za čak 25 odsto. Osim ovih, kompanije ostvaruju i dodatne vrste prihoda (od zakupnine i sl), koje pak čine dodatnih 1-2 odsto na konto ukupnih prihoda, ali te stavke u ovom dijelu nismo analizirali, već smo bili fokusirani samo na prihode od prodaje.

VOLI, kao dugogodišnji lider na tržištu, pokazuje impresivan kontinuitet rasta, sa prihodima koji su porasli sa 251 miliona u 2021. na čak 348 miliona eura u 2023 godini. Ovaj rast odražava Voli-jevu sposobnost da održi svoju dominantnu poziciju i stabilno učešće na tržištu prodaje sa konstantnih 35 odsto prihoda od prodaje u analiziranom periodu.

HD LAKOVIĆ i IDEA-CG (ex MERKATOR-CG) takođe pokazuju snažne performanse, s tim što se IDEA izdvaja sa spektakularnim skokom od 41.5 odsto u prihodima od 2021. do 2022. godine i daljim rastom od 25.8 odsto u 2023. godini. Ovo naglašava sposobnost IDEA-CG da brzo raste i da prošlogodišnjom akvizicijom marketa u vlasništvu FRANCE poveća svoje učešće na tržištu, koje je skočilo sa 16.7 odsto na preko 18.3 odsto u 2023. godini.
Ova akvizicija je bila jedna od najvažnijih novosti na tržištu u toku 2023. godine, a preuzimanje je obuhvatilo 67 Franca marketa sa 900 zaposlenih, čime je IDEA postala najšire rasprostranjen trgovački lanac u Crnoj Gori sa skoro 200 prodavnica. Ovaj strateški potez omogućio je kompaniji da dodatno osnaži svoju poziciju na tržištu, a kroz ovu akviziciju, IDEA će vjerovatno ove godine postati jedan od najvećih poslodavaca u državi, čime se dodatno potvrđuje njena opredijeljenost za regionalno jačanje prisutnosti u maloprodaji.

Kompanija MEGAPROMET, iako najmanji igrač na tržištu, pokazuje impresivnu dinamiku rasta, sa najvećom procentualnom promjenom prihoda među svim analiziranim kompanijama na godišnjem nivou (preko 31 odsto), što ukazuje na agresivne strategije za širenje tržišnog učešća iako ova kompanija posluje samo u Budvi, koja opet dokazuje da je daleko najbogatija opština u Crnoj Gori.
Paralelno sa ovim, MEGAPROMET je usmjerio svoje resurse na razvojni projekat izgradnje trgovačkog centra u Budvi, što signalizira značajne investicije u infrastrukturu i prodajni prostor, a ovakvi potezi su indikativni za strategije rasta i širenja u sektoru, koje mogu uticati na cjelokupno tržište maloprodaje.

Ove akvizicije i kapitalne investicije su prilika za kompanije da redefinišu svoje poslovne modele, ponude i odnose sa potrošačima i ujedno ukazuju na diversifikaciju pristupa rastu i razvoju u sektoru. Ovi potezi ne samo da utiču na tržišne pozicije samih kompanija već i na izbor i zadovoljstvo potrošača, pružajući im lakši i nadamo se jeftiniji pristup širem asortimanu proizvoda.

Da je godina iza nas bila berićetna za trgovačke lance pokazuju i podaci o ostvarenoj neto dobiti kompanija, koja je u 2023. bila na rekordno visokom iznosu, što ukazuje na snažan zajednički učinak na tržištu.

UKUPAN PROFIT ovih 6 kompanija je u toku prethodne godine iznosio skoro 33 miliona eura, što je izuzetan rezultat, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je u posljednjoj pred-korona godini kumulativni profit kompanija bio „svega“ 13 miliona eura.

Na prvoj poziciji po ostvarenom profitu se tradicionalno nalazi kompanija VOLI, sa ostvarenim zaradom od 15,6 miliona eura, uz godišnji rast od cijelih 4 miliona eura. Zanimljivo, vrlo slično povećanje dobiti u apsolutnom iznosu na godišnjem nivou je ostvarila i kompanija HD LAKOVIĆ koja je godinu za nama završila sa 9,9 miliona eura profita.

Pojedinačno posmatrano, kompanija IDEA CG je zahvaljujući značajnoj promjeni u poslovnoj strategiji uspjela da negativni poslovni rezultat iz 2021. i 2022. godine preokrene i zabilježi pozitivan rezultat u 2023. od čak 1,92 miliona eura, dok je impresivan rast dobiti ostvarila i kompanija DOMAĆA TRGOVINA, od čak 140 odsto te 2023. godinu završila sa 2,2 miliona eura neto profita.

Rast profita je registrovala i kompanija MEGAPROMET koja je 2023. godinu završila sa skoro milion ipo čiste dobiti, dok je sa druge strane, kompanija FRANCA MARKETI zabilježila pad od 20 odsto u neto dobiti u odnosu na godinu ranije, što se djelimično može objasniti preuzimanjem njihovih marketa od strane IDEA, što je dovelo do restrukturiranja i promjena u poslovanju.

Da je industrija maloprodaje vrlo profitabilna govori i podatak o vrijednosti pokazatelja Povrat na kapital (engl ROE), koji predstavlja odnos neto zarade u odnosu na kapital kompanije. Sve analizirane kompanije bilježe visoke, dvocifrene vrijednosti ovog pokazatelja.

Najveći kapital u sistemu ima kompanija VOLI od 64,8 miliona eura i ostvarernim povratom od 26 osto, na drugoj poziciji po vrijednosto kapitala i ujedno po vrijednosti ROE pokazatelja je HD LAKOVIĆ (30,8 miliona eura & 37 odsto ROE), dok je najveći povrat na kapital u sistemu ostvarila MEGAPROMET kompanija (41,8 odsto), koja doduše ima i najniži iznos kapitala od 3,8 miliona eura.

Takođe ilustrativan primjer o profitabilnosti ovih kompanija jesu i NETO PROFITNE MARŽE, pokazatelji koji govore koliki dio ukupnih prihoda kompanije ostaje kao čisti profit nakon odbitka svih troškova, uključujući poreze, troškove proizvodnje, operativne troškove, kamate itd. Ona se izražava u procentima i predstavlja efikasnost poslovanja u konverziji prihoda u profit. VOLI TRADE i HD LAKOVIĆ su kompanije sa najvišim neto profitnim maržama (4.39 odsto i 4.18 odsto), što predstavlja činjenicu da ove kompanije uspijevaju da efikasno upravljaju svojim troškovima kako bi ostvarile značajan profit u odnosu na prihode. Poređenja radi, neto profitna marža kompanije VOLI u 2022. godini je bila 3.72 odsto, dok je kod HD LAKOVIĆ ona iznosila 2.84 odsto.

Na osnovu podataka iz finansijskih izvještaja i statističkih aneksa izvještaja posmatranih kompanija o BROJU ZAPOSELNIH i o iznosima utrošenim na NETO ZARADE I NAKNADE ZARADA, može se primijetiti da su prosječne plate u velikim marketima u Crnoj Gori različite, ali i da se prosjek neto zarade na nivou ovih šest kompanija kreće oko zvanične vrijednosti prosječne neto zarade za kategoriju „G-Trgovina na veliko i malo“, koju je izvijestila Uprava za statistiku za decembar 2023. godine, a koja je iznosila 670 eura neto, bez poreza i doprinosa. Od velikih trgovačkih lanaca jedino zaposleni u marketima Domaće Trgovine i VOLI-ja primaju zarade koje su u prosjeku veće od prosječne zarade za cijeli sektor.

Ukupan trošak neto zarada za posmatrane kompanije je u toku 2023. godine iznosio 61,3 miliona eura i bio je veći za preko 10 miliona eura u odnosu na godinu ranije. Ove kompanije su tokom prethodne godine u prosjeku zapošljavale 9.691 radnika/ca, što je za 4 odsto u odnosu na godinu ranije tj 374 novozaposlena.

Ako posmatramo pojedinačne kompanije, najveći poslodavac u sektoru je i dalje kompanija VOLI za 2.318 zaposlenih, dok je na drugoj pozciiji kompanija IDEA-CG koja je tokom 2023. godine aktivno u prosjeku zapošljavala 1.733, ali će preuzimanje objekata koji su do prošle godine bili u vlasništvu FRANCE vjerovatno tokom ove godine uticati da ovaj broj značajno poraste.

Najmanji broj zaposlenih radi u MEGAPROMET-u, koji sa druge strane imaju najvisočije neto zarade u sektoru. Ovo je naravno rezultat činjenice da ova kompanije posluje u najbogatijoj opštini (Budvi), gdje su prosječne zarade daleko visočije od ostatka države i gdje je istovremeno najteže pronaći zaposlene ukoliko se ne ponude zarade veće od prosjeka. Geografski neravnomjeran razvoj naše države s adruge strane uticao je da zaposleni u FRANCA MARKETIMA imaju najniže neto zarade (u prosjeku 502 eura), s obzirom da ova kompanija gro svojih objekata ima u sjevernom dijelu naše zemlje, koji je ekonomski slabije razvijen u odnosu na centralni i južni dio.

Najveću prosječnu neto zaradu ostvaruju zaposleni u kompaniji DOMAĆA TRGOVINA koja upravlja marketima CITY i CONTO (719 eura), dok je prosječna neto zarada u najvećem trgovačkom lancu VOLI na nivou od 688 eura.

Sveukupno, kombinacija analize prosječnih plata i broja zaposlenih pruža holistički uvid u situaciju na tržištu rada u sektoru marketa u Crnoj Gori i naglašava važnost balansiranja efikasnosti poslovanja sa dobrobiti zaposlenih, dok prosječne plate ne samo da odražavaju ekonomsku situaciju kompanija već i utiču na zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih.

Značajnu korist od ovih kompanija svake godine ubira i država u vidu naplaćenih dažbina. Ukupan godišnji doprinos budžetu Crne Gore kroz plaćene poreze na dobit te poreze i doprinose za zaposlene, za posmatranih 6 kompanija je u toku prethodne godine iznosio 24 miliona eura i bio je veći za 26 odsto nego li godinu ranije tj cijelih 5 miliona eura. Najveći kontributor među posmatranim kompanijama je VOLI, koji je za 2023. godinu proknjižio u svojim knjigama obaveza prema državi u iznosu od skoro 8,8 miliona eura, dok je na drugoj poziciji HD LAKOVIĆ sa 4 miliona manje obračunatih poreskih dažbina od svog prvog konkurenta.

Svaka od posmatranih kompanija je vrlo značajna za privredu naše zemlje, za poslovne partnere, za zaposlene, za državni budžet, svaka od njih ima svoje jedinstvene karakteristike i strategije koje definišu njen uspjeh i sveukupnim nastupom se bore da privuku fokus potrošača prilikom odabira trgovine.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Voli je market sa bezobrazno visokim maržama, a pri tome kvalitet njihovih proizvoda je najnižeg nivoa, a asortiman nikakav. Samo podjite u Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, pa će svima biti jasno o čemu pričam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *