Izvršni direktor Ripla: Kripto tržište će se udvostručiti

Dodajte komentar

Bred Garlinghaus, izvršni direktor blokčein startapa Ripl vidi da je kombinovana tržišna kapitalizacija – tržišta kriptovaluta ove godine premašila pet biliona dolara. On očekuje da će se cjelokupna vrijednost kripto tržišta udvostručiti, navodeći makro faktore, uključujući dolazak prvog američkog promptno bitkoin fonda kojim se trguje na berzi (ETF), kao i predstojeće takozvano “prepolovljenje” bitkoina.-

“Dugo sam u ovoj industriji i vidio sam da ovi trendovi dolaze i odlaze. Veoma sam optimista. Mislim da makro trendovi, šira slika stvari poput ETF-ova, oni po prvi put donose pravi institucionalni novac. Vidite da to pokreće potražnju, a u isto vrijeme potražnja raste, ponuda se smanjuje. Za to nije potreban stepen ekonomije da bi vam rekao šta se dešava kada se ugovori ponude i poveća potražnja – rekao je on za CNBC.

Prvi američki spot bitcoin ETF-ovi odobreni su 10. januara od strane američke Komisije za hartije od vrijednosti. Oni trguju na američkim berzama i omogućavaju institucijama i maloprodajnim investitorima da budu izloženi bitkoinu bez direktnog posjedovanja osnovne imovine.

Prepolovljenje bitkoina je tehnički događaj koji se dešava otprilike svake četiri godine u istoriji bitkoina. To prepolovi ukupnu nagradu za rudarenje bitkoin rudarima, koji su volonteri na mreži bitkoina koji koriste računare velike snage za verifikaciju transakcija i kovanje novih tokena.

Poslednji takav događaj održan je 2020. godine, a sledeći bi trebalo da se desi kasnije ovog mjeseca.

Ukupni kapital dvostruko veći do kraja godine

“Ukupna tržišna kapitalizacija kripto industrije… lako se predviđa da će se udvostručiti do kraja ove godine… pod uticajem svih ovih makro faktora “, rekao je Garlinhaus.

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta je bila otprilike 2,6 biliona dolara od 4. aprila. Ako bi se tržište udvostručilo, to bi impliciralo novu ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta od 5,2 biliona dolara.

Prema podacima KoinGecko, 13. marta je dostigao rekordnu vrijednost iznad 73.000 dolara. Međutim, od tada je pao znatno ispod nivoa od 70.000 dolara. Svjetska digitalna valuta je bila glavni token koji je pokretao dobitke za šire tržište, a koja čini oko 49% celokupnog kripto tržišta, sa tržišnom kapitalizacijom od 1,3 triliona dolara od 1. aprila.

Pozitivni znaci kripto regulacije SAD

Jedan od drugih faktora za koje Garlinghaus vidi da guraju kripto tržište do novih maksimuma je mogućnost pozitivnog regulatornog zamaha u Sjedinjenim Državama.

Ova godina koja je izborna, kripto nade su optimistične da će sledeća administracija biti prilagodljivija kripto industriji sa svojim fokusom na politiku.

SEC pod predsedavajućim Gerijem Genslerom bio je agresivan u primeni na kripto kompanije, uključujući i sam Ripl.

SEC je ciljala Riple tužbom za hartije od vrijednosti u kojoj se navodi da je nezakonito prodao KSRP, kriptovalutu sa kojom je Ripl blisko povezan, u poslovima sa neregistrovanim hartijama od vrijednosti. Ripl poriče te tvrdnje i vodi tužbu.

Garlinghaus nije jedini “kripto bik” koji predviđa velike dobitke za kripto tržište ove godine.

Maršal Berd, glavni operativni direktor američke kripto berze Džemini, nedavno je izjavio na kripto konferenciji u Londonu da očekuje da će cijena bitkoina porasti na 150.000 dolara kasnije ove godine.

“Već ove godine sve je krenulo tako brzo, samo je mnogo aktivnosti, mnogo usvajanja, novih propisa, ETF-ova, prepolovljenja, rudari moraju da izađu. Vidjećete nasilne pokrete gore-dolje do tog novog maksimuma svih vremena, za koji mislim da će biti 150.000 USD. To će se vjerovatno desiti ove godine. Mislim da se kreće tako brzo … i mislim da se taj zamah, šok snabdijevanja, kreće ludo brzo”, rekao je on tada.

Izvor: NIN/CNBC
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *