Kabinet premijera: Abazovićeva Vlada za lobiranje nezakonito potrošila 350 hiljada eura

Dodajte komentar

Kabinet premijera Milojka Spajića uputio je dopis predsjedniku Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije Momu Koprivici u kome tvrde da je Vlada na čijem čelu je bio Dritan Abazović za lobiranje nezakonito potrošila 350 hiljada eura.

Iz Kabineta Spajića su Koprivici dostavili dokumentaciju koja se odnosi na potpisivanje Sporazuma o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

“Uvidom i dostavljenu dokumentaciju smatramo da su prekršene odredbe brojnih pozitivno pravnih propisa”, piše u dopisu i koji je CdM imao uvid.

U dopisu između ostalog se pojašnjava da je postupak donošenja odluka definisan Poslovnikom Vlade na način što se materijal kandiduje na sjednici Vlade, i donose se odluke  o njemu.

Naglašava se da se uvidom u dokumentaciju konstatuje  da je predmetno pismo o angažovanju zaključeno između Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona i Dritana Abazovića, dana 13.12.2022. godine , u ime Vlade Crne Gore, a za čije zaključenje pravnog posla prethodno nije data njena saglasnost, tačnije gdje nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu.

“Zaključuje se da je došlo do pogrešne primjene obavezujućih pravnih propisa prilikom pristupanju ovom pravnom poslu od strane 43. Vlade”, stoji između ostalog u dopisu.

Kabinet premijera Spajića problematizuje i postupak javnih nabavki. “Treba napomenuti da Zakon o javnim nabavkama pravi izuzeća za nabavku usluga i takođe izdvaja jednostavne nabavke ali se iznos od 350.000 nije mogao sprovesti kroz jednostavne nabavke već je postupak nabavke usluga trebalo ići shodno Zakonu o javnim nabavkama”, napominje se u dopisu.

Ocijenjeno da se u slučaju nabavke usluge kako je i Zaključkom Vlade određeno da radi o usluzi potrebno je bilo primijeniti Zakon o javnim nabavkama, što u ovom slučaju nije urađeno jer: nije Planom javnih nabavki planirano sprovođenje navedene usluge; nijesu planirana sredstva Budžetom za sprovođenje navedene usluge kroz javne nabavke, već retroaktivno je tražena saglasnost za sredstva nakon zaključenja ugovora (ugovor zaključen dana 13.12.2022. godine, dok Vlada daje saglasnost za sredstva nakon zaključenje – sjednica od 26. januara 2023. godine).

Dalje se tvrdi da je Potpisan ugovor bez procedure javne nabavke i samim tim je prekršen Zakon o javnim nabavkama čime je potpisnik ugovora svojevoljno izabrao lobistu i ograničio i spriječio konkurenciju, i ujedno nije obezbijedio konkurenciju između lobista (zaključio je ugovor bez omogućavanja učešća drugih pravnih lica registrovanih za lobiranje na teritoriji SAD-a), i izbjegao je postupak javnih nabavki u smislu Zakona o javnim nabavkama, čime je na nezakonit način omogućio sticanje 350.000 iz Tekuće budžetske rezerve, kompaniji Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Proslijedili su Koprivici dokumentaciju na uvid i dalje postupanje.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *