Dragaš: Izgubljeno par miliona eura zbog ulaska Pegasusa na letove To Montenegra

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik “To Montenegro” izgubio je par miliona eura zbog ulaska turske niskobudžetne kompanije “Pegasus” na njene letove i to je rezultiralo nešto lošijim rezultatom u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, ali je po prvim procjenama i u njemu ostvareno oko 250 hiljada eura dobiti. To je u intervjuu TV Vijesti saopštio predsjednik Odbora direktora kompanije “To Montenegro” Tihomir Dragaš.

On je rekao da je nacionalni avioprevoznik prošlu godinu završio sa tri i po miliona dobiti.

Ove godine “Air Montenegrom” letjeće se na nove četiri destinacije – Izmir, Baku, Minhen i Ostravu, što je, uz pripremanje za proširenje flote, izatzvalo dodatna zapošljavanja, pa je sada ukupan broj zaposlenih 180, odnosno 30 više u odnosu na isti period prošle godine.

“Nacionalna aviokompanija u 2023. godini je realizovala 3.532 leta i prevezla 475.000 putnika i ostvarila dobit u iznosu oko 3,5 miliona eura, a EBITDA je bilo u iznosu oko 5,6 miliona eura, što je jedan od najboljih rezultata nacionalnih avioprevoznika, uključujući i prethodnog. Iako je još uvijek relativno rano za prezentaciju rezultata ostvarenih u prvom kvartalu 2024. godine, trenutno možemo reći da je ‘Air Montenegro’ u navedenom periodu realizovao 739 letova i prevezao oko 52.000 putnika”, navodi Dragaš.

Za poređenje, kompanija je, kaže Dragaš, u prošloj godini realizovala 769 letova i prevezla oko 54.500 putnika, što je u ovoj godini za oko 2.500 putnika lošiji rezultat.

“Međutim, taj loši rezultat je zahvaljujući broju realizovanih letova i prevezenih putnika prema destinacijama u Turskoj. Iako smo u ovoj godini od januara, odnosno u prvom kvartalu, letjeli na relacijama Podgorica-Cirih i Podgorica-Rim, projekcija profitabilnosti u prvom kvartalu je takva da smo ostvarili oko 240.000 dobiti, da nam je likvidnost izuzetno visoka, da je free cash flow u prvom kvartalu ove godine bio na nivou oko 3,2 miliona eura”, navodi Dragaš.

Kompanija, ističe Dragaš, planira u ovoj godini da napravi značajan rast u broju prevezenih putnika.

“Prošle godine je službenik u Ministarstvu kapitalnih investicija potpisao memorandum o razumijevanju sa turskim vazduhoplovnim vlastima, čime je napravljena open sky takozvana politika. Taj memorandum o razumijevanju je potpuno nezakoniti akt, koji nije prošao organe Vlade. Mi smo u saradnji sa njima i dogovoru, odnosno pregovorima koje smo imali, u koje smo bili uključeni sa turskim vazduhoplovnim vlastima, od prvog kvartala ograničili broj mogućih linija. Od 15. aprila 2024. godine “Pegasus” neće letjeti na relaciji Istanbul – Podgorica ili Istanbul -Tivat”, ističe Dragaš.

Na pitanje može li se u ovom trenutku govoriti o tome koliki je taj gubitak bio ili neka procjena i da li će nacionalna aviokompanija biti obeštećena na neki način, Dragaš odgovara da se radi o par miliona eura.

“U trenutku kada je ušao “Pegasus”, dogovor koji bi obeštetio kompaniju u tom trenutku je napravljen bio da “Pegasus” plaća nacionalnom avioprevozniku deset eura po prevezenom putniku, što je značajno manji iznos u odnosu na iznos koliko bi to bilo da je nacionalni avioprevoznik prevozio te putnike. Nismo problematizovali pitanje obeštećenja u ovom trenutku zato što je nama primarno, i to nam je bio fokus, da poništimo taj memorandum i da ga stavimo van snage”, kazao je Dragaš.

Navodi da trenutno kompanija raspolaže sa flotom od četiri aviona, dva u vlasništvu kompanije.

“U toku su pregovori oko proširenja flote za još dodatni vazduhoplov, ali o detaljima Vam ne mogu više u ovom trenutku reći. Hoće li to biti u ovoj godini? Vrlo vjerovatno, da”, kazao je on.

Na pitanje da li je plaćeno pet miliona brazilskoj banci za avion Čarli, u vlasništvu bivšeg “Montenegro Airlinesa” i na koji način će taj avion biti upotrijebljen, Dragaš odgovara da, uzimajući u obzir da avion nije u vlasništvu nacionalnog avioprevoznika, već je u vlasništvu države, ne može da govori sa egzaktnim podacima.

“Ja sam u posjedu nekih nezvaničnih informacija da je država u stvari preuzela na sebe tu obavezu kako se ne bi aktivirala bankarska garancija avion jeste na pisti na aerodromu Podgorica, na otvorenom je prostoru i definitivno ćemo u narednom periodu razgovarati sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva kako bismo se dogovorili kako taj avion staviti u funkciju i u flotu i kakav ugovor napraviti sa Ministarstvom, kako bismo izbjegli sve spekulacije koje se tiču državne pomoći”, kazao je Dragaš.

Kompanija je, kaže on, donijela odluku da u ovoj godini otvori četiri dodatne destinacije i te destinacije će biti u funkciji tokom ljetnje sezone.

“Tako ćemo imati već 5. aprila otvaranje nove destinacije između Tivta i Izmira. Takođe otvaramo od juna linije Tivat-Baku i Podgorica-Minhen i Podgorica-Ostrava. Odbor direktora dao saglasnost na predlog kolega da se uđe u izmjenu novog rezervacionog sistema. A taj novi rezervacioni sistem će nam omogućiti otvaranje kočer ugovora, značajnu fleksibilnost prilikom prodaje karata, odvajanje mogućnosti da kupite kartu bez prtljaga. Moći ćemo da prodamo kartu odavde do Njujorka preko Turkiša kad napravimo kočer-ugovor sa Turkišom ili preko Lufthanse”, kazao je Dragaš.

Na pitanje koliko zaposlenih ima kompanija i ta brojka da li je veća ili manja u odnosu na godinu ranije, Dragaš odgovara da imaju zaposlene po ugovorima o radu na neodređeno, određno, ugovorima o djelu, privremenim i povremenim poslovima, na kraju prvog kvartala ove godine iznosi 181 i veća je za 30 u odnosu na isti period prošle godine.

“Razlog tome jeste otvaranje novih destinacija i priprema za uvođenje dodatnog vazduhoplova u flotu nacionalnog avioprevoznika”, zaključio je Dragaš.

Izvor: rtnk.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *