Bitcoin mora biti iznad 80.000 dolara kako bi rudarenje ostalo profitabilno nakon halvinga

Dodajte komentar

Prepolovljenje Bitcoina (tzv. halving) je prekretnica koja se događa svakih 210.000 blokova ili otprilike svake četiri godine. Događaj prepolovljavanja smanjuje za polovinu nagradu za blok koju zarađuju rudari.

Osim neizravnog uticaja na cijenu bitcoina, događaj prepolovljenja značajno utiče na ponašanje rudara, jer se troškovi rudarenja udvostruče da bi se zaradio isti iznos BTC-a.

Nakon prepolovljenja u maju 2020., cijena rudara za nastavak profitabilnog rudarenja porasla je iznad 30 000 USD, ali je cijena BTC-a također porasla na novu najviši nivo svih vremena od 69 000 USD tokom istog ciklusa.

Prosječna cijena rudarenja Bitcoina od 6. aprila iznosi 49 902 USD, a cijena BTC-a je u vrijeme pisanja teksta iznad 70 000 USD. Nakon prepolovljenja 20. aorila, prosječni troškovi rudarenja poračće iznad 80.000 dolara, a da bi rudari nastavili profitabilno poslovati, cijena BTC-a mora biti veća od te cijene.

IStorijski gledano, cijene BTC-a su višestruko porasle nakon prepolovljenja. Nakon prepolovljenja 2012., cijena bitcoina porasla je za oko 9.000% na 1.162 USD.

Nakon prepolovljenja 2016. cijena bitcoina porasla je za oko 4.200% na 19.800 USD, a nakon prepolovljenja 2020. cijena Bitcoina porasla je za gotovo 683% na 69.000 USD.

Tako su rudari ostali profitabilni usprkos strahovima od propasti nakon svakog prepolovljenja. Događaji prepolovljenja takođe čine nekoliko kompjutera za rudarenje zastarjelima, jer se ne mogu takmičiti s visokom potražnjom za snagom raspršivanja.

Nakon svakog prepolovljenja, dolazi razdoblje kada cijena BTC-a ostaje ispod profitabilnosti cijene rudarenja. Ovo je razdoblje obilježeno neizvjesnošću i povećanom prodajom rudarskih postrojenja, zajedno s mnogim malim i usamljenim rudarima koji često propadaju.

Međutim, kako potražnja raste zbog sve manje tržišne ponude, cijena raste i često više od prosječnih troškova rudarenja za rudare, piše SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *