Američkoj ekonomiji očigledno ne štete visoke kamatne stope

Dodajte komentar

Američka ekonomija nastavlja snažno da raste, što znači da je početak Fedovog smanjenja kamatnih stopa sve dalji.
Berzovni indeksi spustili su se s najviših nivoa prošle sedmice, zlato postavlja rekorde, a bitcoin se oporavio od pada u utorak.

Na početku sedmice, vijest da je nakon šesnaest uzastopnih mjeseci pada (najduži takav niz u više od dvije decenije) proizvodnja u SAD-u ojačala, pri čemu je robni indeks  50,3 u martu (50 je granica između kontrakcija i rasta sektora), koji predstavlja više od 10 odsto BDP-a u SAD-u. Nakon petka uslijedila je objava podataka o tržištu rada u ožujku.

Američka ekonomija je ponovo otvorila više radnih mjesta nego što se predviđalo, tačnije 303 hiljade (prognoza: 200 hiljada). Ispravili su podatke za januar i februar, naime, otvoreno je 22.000 radnih mjesta više od prvih procjena. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,8 posto u martu, a prosječne plate po satu porasle su za 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, bolje od februarskog porasta od 4,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pošto nema znakova predstojeće recesije, američka centralna banka naravno neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa. Dodatne informacije biće dostupne u srijedu uz najavu martovske inflacije (CPI indeks). Sve veći broj insajdera tvrdi da Fed ove godine neće sniziti kamatne stope tri puta, kao što su zvaničnici Fed-a nedavno nagovijestili, već najviše dva puta.

Ovo mišljenje dijele i u obvezničkom fondu PIMCO, gdje ističu da privredi očigledno ne štete visoke kamate (visoke u kontekstu onoga što se dešavalo u posljednjih deceniju i po). U međuvremenu, izgledi da će Fed smanjiti kamatne stope na sastanku u junu pali su na 51 odsto. U četvrtak je i dalje bilo 59 odsto. Ukratko, u ovom trenutku se čini da još ne postoje pravi uslovi za zaokret u monetarnoj politici (Fed pivot) i snižavanje kamatnih stopa.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *