Generali očekuje dvocifreni rast premije u centralnoj i istočnoj Evropi, na snažnom segmentu neživotnih osiguranja

Dodajte komentar

Italijanski osiguravač Generali očekuje dvocifren rast svoje bruto fakturisane premije (GWP) u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) u 2024. godini na osnovu snažnog učinka u segmentu neživotnih osiguranja, rekao je regionalni službenik kompanije Manlio Lostuzzi.

„Sigurno ćemo imati dvocifren rast u neživotnom sektoru“, rekao je Lostuzzi za SeeNews prošle sedmice na otvaranju renoviranog ureda kompanije u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

“Očekujemo da će ove godine rasti i na tržištu života, ali ne dvocifreno. Nismo samo mi, tržište je ravno,” dodao je Lostuzzi, ne citirajući brojke.

Penetracija osiguranja u regionu je, međutim, i dalje niska, posebno ako se preuzme autoodgovornost (MTPL), napomenuo je Lostuzzi. Nadalje, u kontinentalnoj Evropi taj udio je 70-80% za životno osiguranje naspram 20-30% za neživotno osiguranje, dok je u CIE situacija obrnuta, objasnio je.

U regionu CIE, Generali Grupa posluje kroz Generali CEE Holding kao matična kompanija osiguravajućih društava u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

“U regionu imamo najbolju profitabilnost na tržištu. Naš cilj u narednim godinama je da zadržimo našu profitabilnost i povećamo rast”, rekao je Lostuzzi.

Prošle godine grupa je ostvarila operativni profit od 284 miliona eura na segmentu života u CIE, u odnosu na 198 miliona eura godinu ranije. U segmentu imovine i žrtava, ostvario je operativni profit od 385 miliona eura, u odnosu na 296 miliona eura u 2022.

“Nastupili smo veoma dobro. Prošla godina nije bila laka godina,” rekao je Lostuzzi. „Uprkos tome, naš region je dao veoma dobre rezultate, prevazišli smo sve svoje ciljeve.“

On je naveo visoku inflaciju, posebno rastuće medicinske troškove u Bugarskoj i Srbiji, kao i rastuće troškove rada na tržištu popravke automobila kao faktore koji utiču na učinak kompanije.

U Sloveniji su razorne poplave imale snažan negativan uticaj na poslovanje kompanije, jer je Generali morao da isplati 16 miliona eura šteta.

“Ali moramo se naviknuti na ove nasilne događaje, cijela naša industrija treba biti spremna za jake oluje uzrokovane globalnim zagrijavanjem”, komentarisao je Lostuzzi.

Druga dva događaja u Sloveniji takođe su negativno uticala na poslovanje kompanije. U aprilu 2023, slovenačka vlada je ograničila cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja – glavne poslovne linije za Generali – a zatim ga je u potpunosti ukinula od 1. januara 2024.

Kako bi svoje poslovanje učinio efikasnijim i podstakao rast, Generali revidira svoj osnovni IT sistem u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji i prilagođava svoju AdvanceCare platformu za usluge zdravstvenog osiguranja tržištima Mađarske i Srbije.

“Ovo je platforma koju imamo u Portugaliji da pravilno upravljamo našim zdravstvenim poslovanjem. To je linija poslovanja za koju očekujemo da će rasti na značaju”, rekao je Lostuzzi i dodao da je kompanija lider na tržištu zdravstvenog osiguranja u Srbiji. Očekuje se da će Bugarska biti sljedeće tržište koje će se pridružiti projektu, dodao je on.

Generali takođe želi da razvije prodajnu mrežu kako bi ponudio punu paletu svojih usluga, jer vodi penzione fondove i kompanije za upravljanje imovinom na nekim od tržišta CIE.

“Naša uloga je da povećamo našu aktivnost ne samo u smislu prodaje proizvoda osiguranja, već i savjetovanja klijenta na koju vrstu rizika su izloženi i da postanemo svjesniji kako da ga pokrijemo”, komentirao je Lostuzzi. U tome postoji socijalni aspekt, ali ako želite pravu promjenu u društvu morate imati podršku vlade, dodao je on.

Izvor: Seenews.com

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *