Div brze hrane kupuje svih 225 restorana izraelske franšize nakon pro-palestinskog bojkota

Dodajte komentar

McDonald's je potpisao ugovor o kupovini svih 225 restorana koji čine njegovu franšizu u Izraelu, objavio je američki lanac brze hrane, nakon mjeseci dramatično smanjene prodaje zbog pro-palestinskog bojkota, usred rata između Izraela i Hamasa.
Restorani u Izraelu više od 30 godina u vlasništvu su lokalnog licenciranog Alonyal Limiteda, koji je u vlasništvu izraelskog biznismena Omrija Padana.

“Potpisan je ugovor o prodaji Alonyala korporaciji McDonald's”, navodi se u priopćenju McDonald'sa u četvrtak. “Po završetku transakcije, McDonald's Corporation će posjedovati restorane i poslovanje Alonyal Limited, a zaposleni će biti zadržani na ravnopravnoj osnovi.” Kompanija nije objavila iznos kupovine.

U februaru je McDonald's prijavio prvi pad prihoda u skoro četiri godine, pogođen slabim rastom prodaje u svojoj diviziji koja uključuje Bliski istok.

Potrošači širom svijeta, posebno u arapskim i većinski muslimanskim zemljama, bojkotovali su brend zbog onoga što vide kao podršku Izraelu, nakon poteza izraelskog franšiznog ogranka da izraelskim vojnicima osigura besplatne obroke McDonald'sa nakon Hamasovih  oktobra terorističkih napada 7. oktobra. Izraelski vojni odgovor ubio je više od 32.000 ljudi u blokiranom Pojasu Gaze, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, i izazvao, kako upozoravaju UN i Svjetska zdravstvena organizacija, prijeteću glad za više od pola miliona ljudi.

U januaru je izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski opisao “značajan poslovni uticaj” na bliskoistočno tržište lanca i neke zemlje izvan regiona, kao što su Malezija i Indonezija sa većinskim muslimanskim stanovništvom, kao rezultat rata i onoga što je nazvao “povezanim dezinformacijama” o kompaniji. “Zgroženi smo dezinformacijama i netačnim izvještavanjem o našem držanju kao odgovoru na sukob na Bliskom istoku”, navodi se u saopštenju McDonald's Corporation.

Iyvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *