Za 11 mjeseci na našoj berzi struje promet 35 miliona eura

Dodajte komentar

Za 340 dana rada crnogorske berze struje trgovano je ukupno 383.104,7 MWh, odnosno dnevni prosjek je bio 1.126,8 MWh.

U skladu sa obavezama Crne Gore prema Energetskoj zajednici Ministarstvo energetike nedavno je pokrenulo proceduru povezivanja dan-unaprijed tržišta električne energije na jedinstveno evropsko energetsko tržište.

Iz crnogorske Berze električne energije poručuju da će povezivanje pospješiti nove poslovne mogućnosti za učesnike, bolju efikasnost, konkurentnije cijene, veću sigurnost, kvalitet i standard usluga.

Podsjetili su da je povezivanje tržišta obaveza iz pregovaračkog poglavlja 15 Energetika.

-Cilj povezivanja je cjenovno uparivanje našeg tržišta sa evropskim, odnosno proširenje postojećeg jedinstvenog evropskog tržišta na Crnu Goru. To će omogućiti da se svaka ponuda na tržištu dan-unaprijed u Crnoj Gori istovremeno uparuje sa ponudom i potražnjom bilo gdje u Evropi. Time se omogućava kvalitetniji plasman ili nabavka u znatno konkurentnijim uslovima, po najpovoljnijim tržišnim cijenama u tom trenutku kazala je Pobjedi portparolka Berze električne energije Dragana Radulović.

Trenutne projekcije ukazuju da bi se crnogorsko tržište moglo povezati na jedinstveno evropsko u prvom kvartalu 2026. godine zbog kompleksnosti algoritma koji treba da se adaptira i primijeni na sve zemlje kandidate, uz istovremeni nastavak funkcionisanja na postojećim tržištima članica EU, koje su dio jedinstvenog evropskog tržišta.

– Još jedan od razloga ovog roka su i istovremene izmjene algoritma koji prelazi sa satnih intervala na petnaestominutne ponude, dodatno usložnjavajući već dovoljno kompleksnu strukturu, kao i činjenica da je u Evropi trenutno fokus na povezivanju jedinstvenog unutardnevnog tržišta, što bi za nas morao da bude sljedeći korak, radi što kvalitetnije integracij e obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem rekla je Radulović.

Podsjetila je da je krajem aprila prošle godine zaživjelo danunaprijed tržište električne energije kod nas, što donosi veću transparentnost i efikasnost domaćeg tržišta i zasniva se na najboljoj praksi EPEX SPOT-a i BSP Southpool-a.
-Ovo tržište omogućava učesnicima da trguju električnom energijom za naredni dan, sa cijenama koje se formiraju kroz aukciju, obezbjeđujući što je moguće efikasnije formiranje cijene presijecanjem krivih ponude i potražnje. Sve ovo vodi ka likvidnijem i transparentnijem tržištu, sa benefitima i za potrošače i za proizvođače, kao i obezbjeđenju fer cijena, sigurnijeg i pouzdanijeg snabdijevanja i većom integracijom obnovljivih izvora energije pojasnila je Radulović.

Ona je precizirala da je ukupan promet našeg dan-unaprijed tržištu Crne Gore za 340 dana isporuke iznosio 35,05 miliona eura, od čega lani 27,2 miliona, a u prva tri mjeseca ove godine 7,79 miliona, dok je ukupno trgovano 383.104,7 MWh, odnosno dnevni prosjek je bio 1.126,8 MWh.

Na berzanskom tržištu električne energije Crne Gore trenutno su registrovana 23 učesnika, a dva su u procesu registracije. Šest učesnika je iz Crne Gore, a 17 iz inostranstva. Berzu su 2017. godine osnovali EPCG, CGES i COTEE.

Opširnije u danšnjoj Pobjedi

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *