Azijska tržišta: Indeksi porasli, obnovljene nade u pad kamatnih stopa

Dodajte komentar

Azijske dionice su u četvrtak uglavnom porasle nakon solidnog završetka na Wall Streetu, pošto su očekivanja za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u ove godine ostala solidna.
Japanski referentni indeks Nikkei 225 skočio je 1,7% na 40.120,11. Sydneyjev S&P/ASX 200 porastao je 0,4% na 7.813,80. Južnokorejski Kospi dodao je 0,8% na 2.728,82. Hongkonški Hang Seng je pao 1,2% na 16.725,10, a Shanghai Composite je pao skoro 0,2% na 3.069,30.

Analitičari kažu da bi pogoni Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) mogli dobiti pomoć brže nego što se očekivalo – ublažavajući zabrinutost zbog prekida proizvodnje – nakon snažnog potresa koji je pogodio u srijedu, u kojem je poginulo najmanje devet ljudi. Trgovanje na Tajvanu zatvoreno je u četvrtak i petak zbog državnih praznika.

“Učesnici na tržištu su se utješili slabijim od očekivanog američkog PMI-a, koji je neutralizirao iznenađujući oporavak proizvodnih aktivnosti ranije ove sedmice i sugerirao da bi ukupna potražnja i dalje mogla ostati pitoma za borbu Federalnih rezervi protiv inflacije”, rekao je Yeap , tržišni analitičar u IG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *