Mujović: U najkraćem roku riješiti zahtjeve radnika Rudnika Boksita; odblokirani rudokopi u Župi nikšićkoj

Dodajte komentar

Bivši radnici Boksita zadovoljni su ishodom sastanka sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem sa kojim su razgovarali o višegodišnjim problemima.

Bivši radnici Rudnika boksita prekinuli su blokadu rada rudokopa u Župi nikšićkoj, kazao je Portalu RTNK predstavnik radnika Rašo Čivović.

Odluku su donijeli nakon današnjeg sastanka sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem. „Ministar je rekao da će ubrzati proceduru kako bi se tačno utvrdilo šta od nekretnina ima u stečajnoj masi Boksita. Nakon toga stečajna uprava bi mogla da reaguje, to proda i izmiri naša potraživanja“, rekao je Čivović.

Grupa bivših radnika juče je blokirala rad na rudokopima u Seocima i Štitovo, zahtijevajući da im se nakon deset godina isplate potraživanja iz stečajne mase. Za njih oko 560 po raznim osnovama duguje se blizu tri miliona eura.

Mogućnost da dobiju svoj novac, podsjeća Čivović, našli su u činjenici da je oko 17.000 kvadrata zemljišta i dalje u vlasništvu Boksita. Ta parcela je na Seocima u Župi nikšićkoj gdje frma Veselina Pejovića “ Uniprom metali“, kao i na Štitovu, sa podizvođačima eksploatiše rudu.

Osim predstavnika bivših radnika, rekao je Čivović, sastanku sa ministrom Mujovićem prisustvovali su Pejović, stečajni upravnik Boksita Nenad Amidžić, te i predstavnici Uprave za nekretnine.

Podsjetimo, radnici traže isplatu po raznim osnovama koje iznose gotovo tri miliona eura.

Mujović  je ranije istakao da su danas imali konstruktivan razgovor te da je to pokazatelj da moraju razgovarati, da se moraju uvažavati i da je to jedini i pravi način kako mogu riješiti probleme.

„Imali smo zaista i otvorenu ruku i rekao bih konstruktivan stav i gospodina Pejovića, vlasnika kompanije Uniprom, koji se obavezao i obećao da će otkupiti tu uslovno rečeno spornu teritoriju i doprinijeti da se ovaj problem na najbrži mogući način riješi“, dodao je on.

Predstavnik radnika Danilo Korać kazao je da će u svemu što bude do njih, nastojati da pomognu.

„Da dovedemo u red i da bi počelo da se radi. Ali, kažem vam, ne mogu ništa bez saglasnosti ostalih drugova“, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *