Osnivaču kriptoberze 25 godina za jednu od najvećih prevara u istoriji

Dodajte komentar

Sud u Njujorku osudio je juče osnivača propale kriptoberze FTX Sema Bankman-Frida na 25 godina zatvora.

Zbog toga što je od klijenata ukrao osam milijardi dolara kroz kompaniju FTX koja se bavila trgovinom kriptovaluti.

Sudija Luis Kaplan donio je presudu, nakon što je odbio argumente Bankmanovih advokata da, uprkos bankrotu FTX-a, novac nije izgubljen, prenosi Rojters.

“On je znao da radi nešto što je pogrešno. Znao je da je to kriminal i žali zbog pogrešne odluke, zbog koje je uhvaćen”, rekao je Kaplan.

Porota suda na Menhetnu je u novembru prošle godine proglasila Bankmana krivim po sedam tačaka za prevaru i zavjeru izazivajući kolaps kompanije FTX 2022. godine u, kako su tužioci nazvali, jednoj od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD.

Početkom novembra prošle godine porota je proglasila Sam Bankman-Fried krivim po svih sedam tačaka optužnice protiv njega. Osnivaču FTX-a prijeti maksimalna kazna od 115 godina zatvora.

Bankman-Fried, 31-godišnji sin dvojice pravnika sa Stanforda i diplomac Tehnološkog instituta u Masačusetsu, osuđen je za prevaru i zavjeru da se počini prevara protiv klijenata FTX-a i protiv zajmodavaca kompanije Alameda Research, zavjeru da se počine prevare sa hartijama od vrednosti i zavjeru za počinjenje prijevare protiv investitora FTX-a i zavjeru za pranje novca.

On se izjasnio da nije kriv po optužbama, koje su sve bile vezane za kolaps FTX-a i sestrinskog hedž fonda Alameda.

“Sam Bankman-Fried počinio je jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji”, rekao je Damian Williams, američki tužilac Južnog okruga New Yorka, na brifingu nakon čitanja presuda. “Dok je industrija kriptovaluta nova, a igrači poput Sam Bankman-Frieda novi, ova vrsta korupcije je stara koliko i vrijeme. U ovom slučaju se uvijek radilo o laži, prevari i krađi, a mi nemamo strpljenja za to.”

Državni tužilac Merrick Garland je u izjavi rekao: “Sam Bankman-Fried je mislio da je iznad zakona. Današnja presuda dokazuje da je pogriješio.”

“Ovaj slučaj bi trebao poslati jasnu poruku svakome ko pokuša sakriti svoje zločine iza lijepe nove stvari za koju tvrde da niko drugi nije dovoljno pametan da shvati: Ministarstvo pravde će vas smatrati odgovornim.”

Savezno suđenje, koje je počelo početkom oktobra 2023. godine, suprotstavilo je iskaze Bankman-Friedovih bivših bliskih prijatelja i najviših zvaničnika sa izjavama pod zakletvom njihovog bivšeg šefa i bivšeg cimera. Porota je donijela brzu presudu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *